Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Gerrit Aertsen
Ook bekend als: Gerrit

Hooge en Lage Zwaluwe, 27 maart 1926 - Vught, 19 juni 1945

Gerrit wordt op 27 maart 1926 geboren in Hooge en Lage Zwaluwe, als jongste zoon van Adriaan Aertsen en Vijvertje Sulkers. Net als zijn vader is Gerrit griendwerker in de Biesbosch. Bij dit zware werk worden in drassig gebied wilgentenen gekapt voor vlechtwerk. Tegen het einde van de Duitse bezetting meldt hij zich als vrijwilliger voor militaire dienst en krijgt het gevaarlijke, maar verantwoordelijke werk van mijnruimer. Op 19 juni 1945 is Gerrit samen met plaatsgenoot en collega-mijnruimer Bernard Welten op de Frederik Hendrikkazerne in Vught, dat sinds mei 1945 weer in gebruik is genomen door het Nederlandse leger. Tijdens de bevrijding hebben de geallieerden de kazerne gebruikt als huisvesting en opslagplaats voor militaire goederen. In juni wordt de munitie opgeruimd om plaats te maken voor de Nederlandse troepen en achter de kazerne naar een met zeil overspannen stortplaats gebracht. Die dag schijnt de zon fel op de munitiestort en Gerrit en Bernard krijgen de opdracht om er een extra zeil overheen te trekken. Terwijl zij daarmee bezig zijn, wordt er per ongeluk iets in de munitie ontstoken en explodeert de hele stortplaats. Door de explosie worden alle ruiten op de kazerne eruit geblazen. Veel van de gelegerde soldaten raken gewond door rondvliegende glasscherven en moeten in het ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch worden behandeld. Gerrit en Bernard overleven het ongeluk niet; ze zijn beiden 19 jaar geworden. De dag erop worden ze met militaire eer thuis in Lage Zwaluwe begraven; Gerrit op de Nederlands Hervormde en Bernard op de rooms-katholieke begraafplaats.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Gerrit Aertsen

1945
19 juni 1945

Overleden in Vught

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden

Afbeelding van Gerrit Aertsen

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gerrit Aertsen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards