Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Aitze Hoks

Haulerwijk, 14 maart 1908 - Apeldoorn, Woeste Hoeve, 8 maart 1945

Hoks behoorde tot de landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (LO) Ooststellingwerf. Ook was hij belast met het veilig stellen van, door geallieerden gedropte, wapens. In verband met zijn illegale activiteiten was hij ondergedoken. Op 10 februari 1945 kwam Aitze even thuis in verband met ziekte. Dit was de Landwacht door de verrader Lammert van der Velde ter ore gekomen. Leden van de beruchte Norger Bloedgroep, een groep landwachters en medewerkers van de Sicherheitsdienst (SD), omsingelden het huis van de familie Hoks. Aitze heeft nog geprobeerd via een raam aan de westzijde van het huis over een plat dak te ontvluchten. Hij werd evenwel opgemerkt en moest met de armen op de openstaande ramen blijven staan, terwijl hij door de landwachter Lammert van der Velde op de begane grond onder schot werd gehouden. Daarna werd hij meteen gearresteerd. Aitzes vader heeft nog aangeboden de plaats van zijn zieke zoon in te nemen, waarop niet werd ingegaan. Op zijn fiets werd hij afgevoerd naar Norg en enkele dagen later vervoerd naar cel 13 in het huis van bewaring te Assen. In de avond van 7 maart 1945 werd Hoks door de Duitse gevangenisdirecteur medegedeeld dat hij zich moest gereed maken voor transport naar Duitsland. Hij werd echter overgebracht naar Apeldoorn en daar met 116 lotgenoten gefusilleerd. In het najaar van 1945 vond een tuinman bij het huis van bewaring in Assen een trouwring met de inscriptie 'Grietje 4-8-1936'. Onderzoek van de Politieke Opsporingsdienst (POD) leerde dat deze ring afkomstig was van Hoks. Op 21 september 1945 bezorgde een medewerker van de Politieke Opsporingsdienst, de heer H. Amsing, deze ring terug bij de weduwe. Vermoedelijk heeft Hoks met het weggooien van de ring een spoor willen achterlaten. Op basis van een in zijn kleding aangetroffen op zijn naam staande visakte, een portemonnee en knipsels van zijn kledingstukken is op 15 mei 1945 zijn identiteit vastgesteld door zijn moeder. Hoks ligt begraven in Haulerwijk, op zijn graf staat een toorts van de Vereniging Friesland 1940-1945. Zijn naam staat ook vermeld op het gedenkteken bij de fusilladeplaats en op een monument voor oorlogsslachtoffers op het nieuwe gedeelte van de algemene begraafplaats te Haulerwijk.

Bron: Een Laatste Saluut

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Beroep (tijdens de oorlog)Nachtwaker, lid verzet, Zaalwachter RWI
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Aitze Hoks

1945
8 maart 1945

Bekendmaking over Represailles, Executies, Fusillades, Verzet en Standrecht.

10 februari 1945

Gearresteerd in Haulerwijk 108/ouderlijk huis

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Een Laatste Saluut

    Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Fries Verzetsmuseum
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting

Afbeelding van Aitze Hoks

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Aitze Hoks, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards