Emma Cohen-Fuchs
Schokken, 17 augustus 1880 - Auschwitz, 10 september 1943Emma Fuchs is op 17 augustus 188o in Schokken, Silezië, toenmalig Duitsland, geboren. Zij is de weduwe van Eugen Cohn. Op 5 juli 1938 is zij vanuit Breslau naar Nederland gevlucht.
Emma Cohn-Fuchs wordt op 7 september 1943 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Daar is Emma direct na aankomst op 10 september 1943 vermoord.
Max Rudolf Cohn is haar zoon.
Het verhaal van Rie Jansen Paradijslaan 50 (onderduik helpster):
Mevrouw Cohn-Fuchs St. Antoniusstraat 8 p/a Granser heb ik ca. 2 jaar lang bezocht. Zij was een zeer intelligente Duits-Joodse vrouw. Ik bracht haar 1 x naar het Binnenziekenhuis waar zij meerdere weken in observatie bleef en toen niet gezocht werd. Later toen er meer gevaar kwam, in overleg met dr. Specken met spoed in het St. Joseph ziekenhuis laten opnemen. Toen de politie (Gijs Mosterd) haar wilde weghalen heeft dr. Specken geweigerd haar mee te geven. Bij het eerst volgende gevaar heeft dr. van de Loo (bij afwezigheid van dr. Specken) de vrouw onmiddellijk geopereerd (zij was dan niet transportfähig). Later heeft dr. Specken haar laten duiken. Deze vrouw was echter zo onvoorzichtig dat ik mij gedwongen voelde mij terug te trekken. Zij is inderdaad door de S.D. gepakt en zij is nimmer meer teruggekomen.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Emma Cohen-Fuchs
1943
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Auschwitz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Westerbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 September
Afbeelding van Emma Cohen-Fuchs
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Emma Cohen-Fuchs, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl