Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Gerardus W. Tullenaar

Overveen, 14 juni 1921 - Steenbergen, 23 december 2008

Begin 1940 werd Gerard lid van de vrijwillige Burgerwacht in Bloemendaal en zocht na de capitulatie contact met de OD (de Ordedienst (OD)) in Haarlem. Zij vonden hem te jong. Met twee vrienden van Scouting probeerde hij naar Engeland te vluchten. Ze kwamen niet verder dan het klooster in het Vlaamse Tegelen. Terug thuis werd via de bakfiets, waarmee het brood werd bezorgd, het illegale ‘Vrij Nederland’ verspreid. Op enig moment werd hij gevraagd om te helpen bij het dreggen naar wapens, die bij een nachtelijke dropping in de Raamsingel in Haarlem zouden zijn terechtgekomen (en dat kon -zo bleek later- wel eens een valstrik zijn geweest). Eind ‘42 werd hij opgepakt en afgeranseld. Hierna volgde gevangenschap en dwangarbeid: 9 maanden in het Huis van Bewaring II bij de Amstelveenseweg in Amsterdam; 9 maanden Kamp Vught en in mei 1944 op transport naar concentratiekamp Dachau. Hij werd in Kamp Allach in april 1945 door Amerikaanse soldaten bevrijd.

Bron: Vereniging Scouting Nederland

Het leven tijdens de oorlog van Gerardus W. Tullenaar

1943
23 september 1943

Gevangen in Vught

25 september 1943

Gevangen in Kamp Vught

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Digitaal Monument Dachau

    Het Digitaal Monument Dachau is in beheer van het Verzetsmuseum Amsterdam en bevat informatie over ruim 2000 Nederlandse gevangenen van Kamp Dachau.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Verzetsmuseum Amsterdam
  • Scouts in de Oorlog

    In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Scouting Nederland
  • Toegangsboek Dachau

    Het toegangsboek Dachau bevat lijsten van gevangenen die Kamp Dachau binnen kwamen tussen 1933 en 1945. Het is na de bevrijding door Amerikaanse militairen gevonden in het kamp.

  • Kamp Vught Carthoteek

    De kaartjes uit de originele cartotheek van Kamp Amersfoort zijn bewaard gebleven. Deze zijn in een crowdsource project getranscribeerd. Vanwege privacy problemen mogen de kaartjes zelf niet getoond worden, omdat daar mogelijk nog levende kinderen zijn vermeld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • Dachau Concentration Camp Records

    Deze database is ontwikkeld door vrijwilligers van JewishGen en later aangepast door Peter Landé. In de database zitten 160.000 gevangenen van Dachau, waaronder ook Nederlandse gevangenen. De database is gebaseerd op archiefstukken uit het Amerikaanse Nationale Archief, NARA, en USHMM.

    Bekijk de bron
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45

Afbeelding van Gerardus W. Tullenaar

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gerardus W. Tullenaar, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards