Johanna de lara Cohen
Amsterdam, 26 oktober 1913 - locatie onbekend, 19 januari 2014Johanna Cohen de Lara-de Jong speelde de volgende rol(len) in het verzet: Hulp aan onderduikers. De volgende korte omschrijving van het verzetswerk is bekend: woonde Amsterdam, Deurloostraat 54, kende Agnes de B, zij vele mensen geholpen onder te duiken; zij was lid van de groep van Piet Meerburg- onlangs overleden en had contacten via de kinderarts Fideldij Dop. , 26 oktober 1943 is zij gearresteerd, Von Eugen zegt in zijn ‘Autobiografische aantekeningen’ over haar: ‘Ze deed dit werk al heel lang; ze was zelf joods en met een jood getrouwd, maar ze negeerde rigoureus elke oproep van de moffen om zich te laten registreren. Ze was nergens bang voor en met haar schoonheid, haar zelfbewustzijn en haar trots liep ze rond alsof ze nog nooit van een Duitse bezetting gehoord had’.
. Bronvermelding: Noord-Hollands Archief: Lijst van Vrouwen in verzet.
Het leven tijdens de oorlog van Johanna de lara Cohen
1945
Getransporteerd Van Ravensbrück Naar Malmö
Overleden
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Administratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesPersonen en gebeurtenissen
Stichting WO2Net verzamelt data op basis van aanvullingen van bezoekers van Oorlogsbronnen.nl, onderzoekers en eigen onderzoek.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesNamenlijst Kamp Ravensbrück
Een namenlijst van mannen en vrouwen, in totaal 1424 personen, die gevangen zaten in Kamp Ravensbrück. De lijst is samengesteld door Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück.
Aanbieder
Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp RavensbrückLijst van Vrouwen in Verzet
Het Noord-Hollands Archief deed onderzoek naar verzetsvrouw en publiceerde een lijst van Noord-Hollandse verzetsvrouwen. Deze lijst is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
Noord-Hollands Archief
Afbeelding van Johanna de lara Cohen
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johanna de lara Cohen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl