Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Piet de Vries

Rotterdam, 6 juni 1912 - Beckedorf, 22 februari 1945

VRIES de (Piet), geboren te Rotterdam op 6 juni 1912. Hij is de jongste van vier kinderen. Zijn broer en twee zussen overlijden op jonge leeftijd, voor twee van hen is long-t.b.c. de doodsoorzaak. Piet trouwt in 1942 en woont in 1944 met zijn zwangere vrouw in de Rotterdamse wijk Hillesluis, op het adres Donkerslootstraat 26. Bij de razzia van 10 november 1944 wordt Piet opgepakt, hij is dan 32 jaar en (huis)timmerman bij aannemer Moerman. Met een rijnaak wordt hij weggevoerd naar Kampen en vandaaruit wordt hij verder vervoerd naar Bremen. Begin 1945 verblijft hij in Lönhorst, op zo’n 30 km ten noordwesten van Bremen. Daar overlijdt hij op 22 februari 1945 aan de gevolgen van een longontsteking, 32 jaar oud. Hij weet dan waarschijnlijk niet dat zijn vrouw kort ervoor is bevallen van een zoon. In 2017 blijkt, na een DNA-onderzoek, dat Piet al sinds 1958 als Onbekende Nederlander begraven licht op het Nationaal Ereveld Loenen. In 2017 wordt hij een steen met zijn naam op zijn graf geplaatst.

Bron: Stadsarchief Rotterdam

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Beroep (tijdens de oorlog)timmerman, Timmerman
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Piet de Vries

1944
14 oktober 1944

Gearresteerd in Rotterdam

10 november 1944

Opgepakt bij de Razzia van Rotterdam

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder
    placeholder

    Arrestatiekaarten Rotterdamse gemeentepolitie

    De arrestatie- en ontslagkaarten van de Rotterdamse gemeentepolitie bevatten informatie over gearresteerden in en rondom Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van ‘gewone’ criminelen tot aan personen die zijn opgepakt vanwege verzet of omdat ze Joods waren. Naast de arrestatie is vaak ook informatie te vinden over vrijlating of overbrenging naar een huis van bewaring of kamp.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stadsarchief Rotterdam
  • placeholder

    Collectie Duitse Overlijdensakten

    Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
  • Razzia van Rotterdam en Schiedam

    Ron Schuurmans maakte biografieën van de slachtoffers van de razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944. Dit was de grootste razzia die de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gehouden. Bij deze razzia zijn ongeveer 52.000 van de 70.000 mannen van 17 tot en met 40 jaar oud uit Rotterdam en Schiedam weggevoerd.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stadsarchief Rotterdam
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • placeholder

    Collectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis

    In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Archief

Afbeelding van Piet de Vries

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Piet de Vries, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards