Gerben Ronner
Dokkum, 1 oktober 1923 - Dokkum, 3 mei 1943Ongehuwd. Zoon van J. Ronner en A. Dijkstra. Houtkapper bij Houthandel D. P. Oberman in Dokkum. Geen kerk. Germ is doodgeschoten tijdens de april/meistaking na overtreding van het samenscholingsverbod. De bezetter had uitgevaardigd dat niet meer dan drie personen bij elkaar mochten staan. Ronner maakte deel uit van een groep van ongeveer twintig personen die in de omgeving van het brugwachtershuisje aan de Woudpoortsbrug in de Keppelstraat een praatje maakten. Ondanks waarschuwingen van de Ortskommandant zich te verwijderen werd hieraan geen gehoor gegeven. 'Liebe Menschen, hau doch ab. Die Rache wird schwer sein', had hij nog gezegd. Plotseling kwam een vrachtauto met leden van de Ordnungspolizei aangereden onder leiding van de uit Noord-Duitsland afkomstige officier Johann Gerhard Mechels. Hij gaf bevel tot schieten. Ronner stierf door een schot door het hart. Twee anderen, Herman Adema en Wiebren Kooistra, overleden later aan hun verwondingen. Op 5 mei 1943 begraven op de algemene begraafplaats aan het Damwoudsterreedje te Dokkum, civiel particulier graf, vak XIV, nr. 44.
Bron: Een Laatste Saluut
Het leven tijdens de oorlog van Gerben Ronner
1943Omgekomen in Dokkum
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingEen Laatste Saluut
Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Fries Verzetsmuseum
Afbeelding van Gerben Ronner
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gerben Ronner, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl