Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Johannes Antonius de Kroon
Ook bekend als: Jan

Wagenberg, 20 november 1919 - Zevenbergschenhoek (nb)/Notendijk, 10 mei 1940

Jan wordt geboren op 20 november 1919 in Wagenberg. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij als dienstplichtige onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de 1e compagnie van het 6e Grensbataljon dat in en rond Breda wordt gelegerd. Jan is schutter in zijn compagnie. Op 10 mei 1940, om half vijf in de ochtend wordt alarm geslagen; er vliegen Duitse vliegtuigen boven de stad en zodra bekend wordt dat Duitse parachutisten zijn geland bij Moerdijk, wordt Jans bataljon bevolen om onmiddellijk richting Moerdijk op te rukken en daar de brug te bezetten. Om zeven uur vertrekt Jans compagnie per fiets vanuit Breda. In Terheijden krijgen de troepen te horen dat ze via Blauwe Sluis bij Lage Zwaluwe naar Moerdijk moeten oprukken, een tocht die Jan langs zijn ouderlijk huis in Wagenberg brengt. Daar wordt hij nog nagewuifd door familie en buren. Als de compagnie in de middag de Blauwe Sluis bereikt, komen ze op de Notendijk voor het eerst met de Duitsers in aanraking. Daar zoeken ze dekking en worden de mitrailleurs in stelling gebracht. Vier soldaten worden dan door vijandelijk vuur getroffen. Drie van hen raken licht gewond, maar Jan - die met zijn mitrailleur midden op de weg was gaan liggen - wordt dodelijk getroffen en overlijdt ter plaatse. Hij is de eerste soldaat van 1-6 G.B. die sneuvelt. Jan is 20 jaar geworden en wordt diezelfde dag nog door plaatsgenoten opgehaald en thuis opgebaard. Vanwege de onzekerheid die de oorlogssituatie brengt, is hij al de dag erop begraven. Vier maanden later, na een inzamelingsactie onder zijn dorpsgenoten, kan Jan een eregraf worden gegeven.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Johannes Antonius de Kroon

1940
10 mei 1940

Omgekomen in Zevenbergschenhoek (nb)/Notendijk

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting

Afbeelding van Johannes Antonius de Kroon

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes Antonius de Kroon, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards