Hugo Kälbermann
Grosseicholzheim, 15 november 1904 - Duitsland, 5 mei 1945Hugo Kälbermann is 29 jaar als hij in 1933 van Grosseicholzheim in Baden-Württemberg vlucht naar Nederland. De repressie van de Nazi’s tegen de Joden neemt in dat jaar angstaanjagende vormen aan en Hugo laat familie en vrienden achter in het dorp waar hij op 15 november 1904 is geboren. Door zijn vlucht is hij beroofd van al zijn burgerrechten, hij wordt een stateloze burger, ‘een persoon die door geen enkele staat, krachtens diens wetgeving, als onderdaan wordt beschouwd’. Verliefd in Rotterdam Voor Hugo moet het niet makkelijk zijn geweest om de veiligheid van het gezin waarin hij opgroeide, vader Emanuel, moeder Rosa, en zijn broers en zussen Manfred, Martha, Hugo, Salli, Paula, Leo, achter zich te laten. Want na zijn vlucht moet hij het alleen zien te redden in Rotterdam waar hij sinds 1933 woont. Maar Hugo is jong, hij wordt verliefd en trouwt een jaar later met Julia Bodenheimer . Zijn ouders komen naar Rotterdam om het huwelijk bij te wonen. Weer een jaar later, in 1935, wordt dochter Rosie geboren. Worstmaker in Amersfoort De tijden worden echter ook in Nederland grimmiger en gruwelijker. Na het bombardement op Rotterdam in mei 1940 is de huisvestingssituatie in de stad nijpend, en dat kan een reden zijn geweest voor het jonge gezin om naar Amersfoort te gaan. Hugo gaat er aan de slag als worstmaker. Tot het eind van de zomer van 1942 woont hij met Julia en Rosie op dit adres, Goudsbloemstraat 37. Op 23 september is de volledige huisraad opgehaald in de Möbel-Aktion en opgeslagen in de Lange Beekstraat. De waarde is vastgesteld op 67,50 gulden. Tussen 3 en 5 oktober 1942 moet Hugo samen met zijn vrouw en dochter naar Kamp Westerbork zijn weggevoerd. Vier dagen later, op 9 oktober 1942, is het hele gezin gedeporteerd met transportnummer 26 naar Auschwitz. Daarna is elk spoor van Hugo verdwenen. Hugo is ergens in Midde-Europa vermoord. Veel dank aan de familie voor de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.
Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
Het leven tijdens de oorlog van Hugo Kälbermann
1942
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Auschwitz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Dossiers Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg
Einsartzstab Reichsleiter Rosenberg hield zich in bezet Nederland bezig met het leeghalen van de inboedels uit de geroofde huizen van Joodse eigenaren. De inboedels werden getransporteerd naar Duitsland. Het archief bevat overzichten van leeggehaalde woningen, inventarissen van de inboedels en bewijzen van afgifte.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesSlachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort
Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.
Aanbieder
Stichting Herdenkingsstenen AmersfoortGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Familie
Afbeelding van Hugo Kälbermann
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Hugo Kälbermann, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl