Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Wolf Ithomar Cohen

Laren, 13 april 1936 - Sobibor, 2 juli 1943

Wolf Ithamar wordt op 13 april 1936 in Laren geboren als zoon van Salomon Cohen en Marie-Evalina Cohen-Peper. Hij is het tweede kind in het gezin. Wolf Ithamar is naar zijn grootvader vernoemd: Wolf Peper , de bekende Amersfoortse ondernemer en uitbater van De Oude Tram. De ouders van Wolf Ithamar zijn beiden werkzaam bij de Berg-Stichting in Laren, een tehuis voor uit huis geplaatste Joodse kinderen. Al in 1941 wordt in opdracht van de Duitse bezetten een lijst opgesteld met de namen van alle Joodse leerlingen in Amersfoort. Het gaat om 78 kinderen in het lager en voortgezet onderwijs. Op deze lijst lezen wij dat Wolf onderwijs volgt op de Voorbereidende Montessorischool. Deze school is aan de Utrechtseweg nr. 102 gevestigd. Wanneer in het onderwijs de anti-Joodse maatregelen van kracht worden, moet ook Wolf in september 1941 deze school verlaten en, naar we aannemen, het onderwijs aan de pas opgerichte Joodse School aan het Laurens Costerplein nr. 14 volgen. De school is door particulier initiatief uit Joodse kring van de grond gekomen. Transport naar Sobibor Het gezin Cohen verhuist op 19 februari 1943 onder dwang van de bezetter naar Amsterdam. Zij vinden huisvesting in Amsterdam-Oost op de Transvaalkade 114-1. Enkele maanden later wordt het hele gezin gearresteerd tijdens de grote razzia van 20 juni 1943. Wolf wordt samen met zijn ouders, zijn broertje Hartog en zijn zusje Marjan afgevoerd naar kamp Westerbork. Hij wordt met zijn moeder Marie-Evalina , Hartog en Marjan in barak 65 geïnterneerd. Negen dagen later, op 29 juni, volgt het transport naar Sobibor waar Wolf, net als de andere leden van het gezin, op 2 juli 1943 wordt vermoord. Wolf Ithamar is dan slechts zeven jaar.

Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort

Het leven tijdens de oorlog van Wolf Ithomar Cohen

1943
TOT 29 juni 1943

Gevangen in Kamp Westerbork

29 juni 1943

Getransporteerd naar Sobibor

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder
    placeholder

    Joodsche Raad Cartotheek

    De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Arolsen Archives
  • Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Nationale Database Vervolgingsslachtoffers

    Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Joods Monument
  • placeholder

    Slachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort

    Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
  • Registratie Joodse inwoners Utrecht

    Registraties van joodse inwoners uit de provincie Utrecht, opgesteld door burgemeesters in de jaren 1940-1943.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Het Utrechts Archief
  • Westerbork Digitaal

    Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Afbeelding van Wolf Ithomar Cohen

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Wolf Ithomar Cohen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards