Carolina Martha van Vollenhoven
Amersfoort, 17 oktober 1874 - Auschwitz, 28 januari 1944Carolina Martha van Vollenhoven is geboren op 17 oktober 1874, ’s middags om 1 uur, in Amersfoort. Ze is het tweede kind van Jonas van Vollenhoven en Roosje van Creveld. Haar broer Salomon is dan bijna een jaar. Na Carolina worden er nog vier meisjes en twee jongens geboren in het gezin Van Vollenhoven. Ongehuwd Over het leven van Carolina (roepnaam Lien) is weinig bekend, niet waar ze op school heeft gezeten en ook niet wat ze daarna heeft gedaan. Ze blijft ongehuwd en woont de laatste jaren van haar leven in de Amersfoortse Hobbemastraat. Een leeg huis Na het uitbreken van de oorlog komt er al snel een eind aan gewone leven van het Joodse volksdeel. Met perfide maatregelen worden Joden stapsgewijs geïsoleerd van de rest van de bevolking. In 1942 dwingt de bezetter de meeste van hen naar Amsterdam te verhuizen. In juni vallen hiervoor de eerste oproepen van de Joodse Raad in de bus. Als Lien het noodlottige bericht krijgt, heeft zij vermoedelijk haar huisraad al elders onder kunnen brengen, want de medewerker van de afdeling Hausraterfassung van de Zentralstelle für jüdische Auswanderung treft een leeg huis aan. ‘C.M. van Vollenhoven wohnt bei Fr. F. de Jong und hat nur Kleider, Schuhe, un Leibwasche. Sie hat bei der Evakierung alles mitgenommen’ noteert R. Berends-Lam op 31 augustus 1942 op de Möbelaktion Stammkarte. Barak 55 Lien voegt zich met haar zus Maria (Mimi) bij hun broer Salomon en zijn vrouw Free die onderdak hebben gevonden in de Albrecht Dürerstraat 12-huis in Amsterdam. Op dit adres is een liberaal Israëlitisch rusthuis, met bewoners die in voortdurende grote angst leven om te worden gedeporteerd. Eind januari 1943 wordt die angst voor Lien werkelijkheid en via Kamp Vught belandt zij op 29 januari met Maria, Salomon en Free in barak 55 in Westerbork. Ze zit er bijna een jaar. Op 25 januari 1944 wordt ze met haar familie op transport gezet naar Auschwitz. Carolina Martha van Vollenhoven wordt daar op 28 januari 1944 bij aankomst direct vermoord.
Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
Het leven tijdens de oorlog van Carolina Martha van Vollenhoven
1944Getransporteerd naar Auschwitz

Gevangen in Kamp Westerbork
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Nationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkRegistratie Joodse inwoners Utrecht
Registraties van joodse inwoners uit de provincie Utrecht, opgesteld door burgemeesters in de jaren 1940-1943.
Aanbieder
Het Utrechts ArchiefSlachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort
Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.
Aanbieder
Stichting Herdenkingsstenen AmersfoortJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesDossiers Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg
Einsartzstab Reichsleiter Rosenberg hield zich in bezet Nederland bezig met het leeghalen van de inboedels uit de geroofde huizen van Joodse eigenaren. De inboedels werden getransporteerd naar Duitsland. Het archief bevat overzichten van leeggehaalde woningen, inventarissen van de inboedels en bewijzen van afgifte.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Afbeelding van Carolina Martha van Vollenhoven
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Carolina Martha van Vollenhoven, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl