Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Leonardus van Meer
Ook bekend als: Leo

Steenbergen, 28 december 1926 - Solo, 9 januari 1949

Leo wordt geboren op 28 december 1926 in Steenbergen. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij de Aan- en Afvoertroepen (AAT), belast met de logistiek van de Nederlandse strijdmacht. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Leo voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 2 april 1948 wordt hij in Amsterdam ingescheept naar de Oost, waar hij op 27 april aan landt gaat in Semarang op Java. Als chauffeur vervoert hij munitie, materiaal en troepen ter ondersteuning van de krijgsverrichtingen. Op 26 oktober 1948 is Leo betrokken bij een licht verkeersongeval, waarbij een fietser die zijn vrachtwagen probeert te omzeilen tegen het achterwiel terecht is gekomen. De fietser komt er met een lichte verwonding en een beschadigde fiets vanaf, maar Leo moet verslag doen en krijgt als disciplinaire maatregel vijf dagen licht arrest opgelegd. Leo wordt ook tijdens de Tweede Politionele Actie (van 19 december 1948 tot 5 januari 1949) ingezet voor het vervoeren van troepen en munitie. Op 22 december rijdt hij in een zwaarbewaakte colonne, beladen met benzine, richting Solo. Op de terugweg komt Leo met een kapotte startkabel langs de kant van de weg te staan, terwijl de kolonne verder rijdt. In afwachting van een werkplaats-wagen (WPL-wagen) wil hij zelf reparaties uitvoeren, maar juist op dat moment wordt hij door een sluipschutter beschoten. Leo weet onder de vrachtwagen dekking te zoeken en de sluipschutter uit te schakelen. Even later krijgt hij dekking van een Nederlandse mitrailleurcarrier, zodat hij zijn wagen kan repareren. Op 9 januari 1949 neemt Leo opnieuw als chauffeur deel aan een gewapend konvooi richting Solo. Anderhalve kilometer voordat hij de stad inrijdt, wordt hij vanaf de zijkant van de weg vanuit een hinderlaag fel beschoten met mitrailleurs. Met drie schoten in zijn hals wordt hij zittend achter het stuur op slag gedood. Leo is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Andere foto’s

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting

Afbeelding van Leonardus van Meer

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Leonardus van Meer, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards