Bastiaan Arie RozaOok bekend als: Bas
Wijk en Aalburg, 23 november 1923 - Amersfoort (ut)/PDL, 24 april 1945Bas wordt geboren op 23 november 1923 in de gemeente Wijk en Aalburg. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij als ambtenaar werkzaam bij de Distributiedienst. Als hij wordt opgeroepen tot de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, duikt hij onder. De Duitsers gijzelen zijn ouders, broers en zussen, waarop Bas besluit zichzelf vrijwillig te melden, om erger te voorkomen. Hij wordt kamp Amersfoort binnengebracht, waar hij aan het straffe regime van de gewelddadige bewakers wordt onderworpen. Zijn zus Nenske brengt hem eten, maar Bas geeft dit weg aan de andere gevangenen. Als gevolg daarvan raakt Bas ernstig ondervoed en lijdt aan angina. Kamp Amersfoort wordt op 20 april 1945 door de Duitsers ontruimd, met achterlating van een kleine groep gevangenen die door het Rode Kruis worden opgevangen en er zeer slecht aan toe zijn. Voor sommigen van hen komt de geboden hulp te laat. Bas is een van de achtergebleven gevangenen die na de bevrijding van het kamp alsnog bezwijkt door de geleden ontberingen. Hij overlijdt op 24 april 1945 in Amersfoort op 21-jarige leeftijd. Na in een tijdelijk graf buiten de poort te zijn gelegd, wordt hij thuis in Wijk en Aalburg begraven.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Bastiaan Arie Roza
1944Gearresteerd in Wijk

Gevangen in Kamp Amersfoort
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortAdministratie Kamp Amersfoort
De kampadministratie van Kamp Amersfoort is (deels) bewaard gebleven en is digitaal beschikbaar via Arolsen Archives. Het gaat om administratie over de registratie van gevangenen, ziekte, geld en transport. Later zijn er ook documenten aan toegevoegd: de envelop van de International Tracing Service, de voorganger van Arolsen Archives, en kaartjes geschreven in het Nederlands.
Aanbieder
Arolsen ArchivesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Bastiaan Arie Roza
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Bastiaan Arie Roza, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl