Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Peter Johannes Antonius Crooijmans
Ook bekend als: Sjang

Overloon, 2 oktober 1906 - Overloon, 27 oktober 1944

Peter (roepnaam Sjang) wordt geboren op 2 oktober 1906 in Overloon. Samen met zijn broer heeft hij daar een fruitbomenkwekerij. Bovendien werkt hij als controleur van de Voedselvoorziening in Oorlogstijd (VVO). Tijdens de oorlog is hij actief in het verzet; op zijn boerderij worden onderduikers opgevangen en door zijn werk als controleur is hij in staat om levensmiddelen door te sluizen naar onderduikers en verzetsstrijders. Als in 1943 de oud-militairen worden opgeroepen voor de Arbeitseinsatz duikt Sjang een tijdlang onder in het klooster in Stevensbeek. In oktober 1944 krijgen de inwoners van Overloon het bevel te evacueren. Sjang en zijn gezin negeren dat beval en verschansen zich met enkele andere families, eerst in de kelder van de boerderij van zijn ouders en later in een andere boerderij. Daar worden ze door Engelse soldaten bevrijd. Op 27 oktober 1944, negen dagen na het einde van de Slag om Overloon, gaat Sjang met een Engels patrouillevoertuig richting het front. Misschien om belangrijke informatie door te geven aan de geallieerden, maar waarschijnlijk als gids. Het voertuig wordt beschoten en Sjang wordt geraakt door een granaatscherf in de hartstreek. Hij is op slag dood. Sjang is 38 jaar geworden en laat een weduwe met vier kinderen achter. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Ereveld in Loenen.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Thema’s
Beroep (tijdens de oorlog)Controleur V.V.O.
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Peter Johannes Antonius Crooijmans

1944
27 oktober 1944

Gearresteerd in Overloon

27 oktober 1944

Omgekomen in Overloon

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45

Afbeelding van Peter Johannes Antonius Crooijmans

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Peter Johannes Antonius Crooijmans, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards