Piet Bouwense
Middelburg, 17 juli 1912 - Oostkapelle, 26 maart 2009Zomer van 1940 ontmoetten Piet en Fons van Beest elkaar en vonden dat ze 'iets moesten doen' tegen de Duitse bezetters. Ze besluiten de stellingen en de voorbereidingen van de Duitse invasievloot voor Engeland op Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen in kaart te brengen. Vanuit zijn tijd binnen Scouting en turnen wierf Piet nieuwe verzetsleden. De groep executeerde een infiltrant. De Duitse Sicherheitsdienst (SD) vond het lichaam en een notitieboekje met daarin de naam van Piet. Hij werd in Zevenbergen gearresteerd en overgebracht naar de Koepelgevangenis in Breda en daarna naar de gevangenissen in Haaren en Utrecht, Kamp Amersfoort en concentratiekamp Natzweiler. Daar bleef hij tot de evacuatie omdat de oorlog te dicht bij kwam. Piet moest naar concentratiekamp Dachau. Na de bevrijding van dit kamp is Piet niet meteen naar huis gegaan, hij verpleegde nog een maand lang zijn zieke kameraden. De groep telde veertien mannen en vrouwen. Vier van hen keerden na de oorlog levend terug.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Het leven tijdens de oorlog van Piet Bouwense
1943
Gevangen in Kamp Amersfoort

Gevangen in Natzweiler
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Digitaal Monument Dachau
Het Digitaal Monument Dachau is in beheer van het Verzetsmuseum Amsterdam en bevat informatie over ruim 2000 Nederlandse gevangenen van Kamp Dachau.
Aanbieder
Verzetsmuseum AmsterdamDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Dachau Concentration Camp Records
Deze database is ontwikkeld door vrijwilligers van JewishGen en later aangepast door Peter Landé. In de database zitten 160.000 gevangenen van Dachau, waaronder ook Nederlandse gevangenen. De database is gebaseerd op archiefstukken uit het Amerikaanse Nationale Archief, NARA, en USHMM.
Toegangsboek Dachau
Het toegangsboek Dachau bevat lijsten van gevangenen die Kamp Dachau binnen kwamen tussen 1933 en 1945. Het is na de bevrijding door Amerikaanse militairen gevonden in het kamp.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingScouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Afbeelding van Piet Bouwense
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Piet Bouwense, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl