Johannes Antonius BeekmansOok bekend als: Jan
Waalwijk, 2 juli 1917 - Toulouse, 24 december 1945Jan wordt geboren op 2 juli 1917 in Waalwijk. Vanwege een zorgelijke thuissituatie wordt Jan op jonge leeftijd door de Voogdijraad uit huis geplaatst. Hij komt terecht in Huize Nazareth, een instelling van de Fraters van Tilburg, en verhuist op zijn achttiende naar Goirle, waar hij gaat werken als broodbakker. Als dienstplichtig militair wordt Jan in mei 1940 gelegerd bij de Maasbrug in Heusden, met de opdracht om na de Duitse inval de bruggen over de Bergsche Maas en het Heusdens Kanaal op te blazen. Op 21 juli 1941 wordt Jan geregistreerd als vermist door het Bureau Vestigingsregister te Den Haag. Zijn broers en zusters ontvangen soms echter nog een kaart van hem. Jan blijkt naar Zuid-Frankrijk te zijn uitgeweken, waar hij zich heeft aangesloten bij het verzet. Op een bepaald moment raakt Jan met tuberculose besmet en wordt daarom in verschillende sanatoria in Spanje en Zwitserland behandeld. Tegen doktersadvies in, keert hij terug van Genève naar Frankrijk, maar hij wordt steeds zieker. Op 24 december 1945, als de Tweede Wereldoorlog drieënhalve maand voorbij is, maar in Frankrijk de toestand nog zeer onrustig is, overlijdt Jan op 28-jarige leeftijd. Hij ligt begraven op het Nederlands ereveld in Orry-la-Ville. Jan is de jongere broer van Bart (geboren in 1911) die zich in 1937 meldt bij de Internationale Brigade om aan republikeinse zijde mee te vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Wegens desertie wordt hij daar op een onbekende datum standrechtelijk gefusilleerd.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Johannes Antonius Beekmans
1945Overleden in Toulouse, dept. Haute-Garonne
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Johannes Antonius Beekmans
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes Antonius Beekmans, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl