Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Gerrit Wiechert Kleisen
Ook bekend als: Gerrit Wiechert Kleisen, Gerrit, Gijs Lensink, Gijs

Apeldoorn, 9 september 1917 - Overveen, 6 juni 1944

Gerrit wordt geboren op 9 september 1917 in Apeldoorn in een gereformeerde familie. Na tijdens de meidagen van 1940 als sergeant-capitulant te hebben gediend in het Nederlandse leger, wordt hij medio 1941 aangesteld als douanier aan de Nederlandse zuidgrens in Wernhout bij Zundert. Daar helpt Gerrit al snel joden, onderduikers, vluchtelingen en neergestorte geallieerde piloten over de grens. Ook vervoert hij als koerier personen en documenten voor de spionagegroep Dienst-Wim over de grens, als onderdeel van het traject Breda-Antwerpen-Brussel. Als hij in mei 1943 na terugkeer van een van zijn opdrachten in Breda verneemt dat zijn woning na een inval door de Geheime Feldpolizei wordt bewaakt, duikt Gerrit onder in het Gelderse Aalten. Daar sluit hij zich aan bij de lokale afdelingen van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de Landelijke Knokploegen (LKP), waar hij vanwege zijn beheersing van het Engels als tolk wordt ingezet en neergestorte piloten opvangt. Ook neemt hij deel aan overvallen om distributiebescheiden en persoonsdocumenten te bemachtigen. Nadat de verzetsgroep is verraden, wordt Gerrit op 20 april 1944 in Doesburg door de Sicherheitspolizei (Sipo) gearresteerd en vastgezet in kamp Vught. Op 2 juni wordt hij ter dood veroordeeld en met 28 anderen, onder wie leden van KP-Aalten, op 6 juni naar de duinen bij Overveen in Bloemendaal gebracht. Daar wordt Gerrit gefusilleerd en in een massagraf begraven. Gerrit is 26 jaar geworden. Voor zijn verzetswerk wordt hij postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste en het Eisenhower-certificaat voor zijn hulp aan geallieerde piloten.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Gerrit Kleisen (Apeldoorn, 9 september 1917 - Zandvoort, 6 juni 1944) was een douanier en verzetsstrijder. Hij hielp smokkelwaar en personen de grens over. Nadat de bezetter Kleisen op het spoor kwam dook hij onder in Aalten. Hij was hier actief bij de plaatselijke KP. Kleisen werd gearresteerd en in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Gerrit was voor de oorlog welp in Apeldoorn. Tijdens de oorlog dook hij onder in de Achterhoek en was actief bij een knokploeg. Hij werd opgepakt en gefusilleerd.

Bron: Vereniging Scouting Nederland

Beroep (tijdens de oorlog)Ambtenaar Douane, Lid verzet, Verzetsstrijder
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Gerrit Wiechert Kleisen

1944
20 april 1944

Gearresteerd in Doesburg/Koepoortstraat 7

6 juni 1944

Omgekomen in Overveen

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Scouts in de Oorlog

    In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Scouting Nederland
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Biografieën Tweede Wereldoorlog

    Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Afbeelding van Gerrit Wiechert Kleisen

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gerrit Wiechert Kleisen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards