Maurits van Vollenhoven
Amersfoort, 26 juli 1882 - Auschwitz, 25 januari 1943Maurits van Vollenhoven komt op 26 juli1882 ’s ochtends om 07.00 uur in Amersfoort ter wereld. Zijn ouders, Jonas Salomon van Vollenhoven en Roosje van Creveld, wonen dan in de Langestraat op nummer 46. De eerste twee jaar van zijn leven is hij samen met een oudere broer Salomon en vier zussen, later wordt er nog een meisje geboren in het gezin. Ondernemersfamilie Maurits groeit op in een ondernemersfamilie. In de adresboeken van Amersfoort is vader Jonas als koopman terug te vinden op verschillende adressen in de Langestraat; later verhuizen gezin en firma naar de Grote Koppel in Amersfoort. Eenmaal volwassen gaat Maurits werken in het familiebedrijf. Hij trouwt niet, en blijft vrijgezel. Ontruiming Apeldoornsche Bos In de oorlog wordt hij opgenomen in de Joodse psychiatrische instelling het Apeldoornsche Bos. Onduidelijk is of hij er dan als patiënt woont of dat hij er heeft gewerkt. Lange tijd wordt deze Joodse psychiatrische instelling in Apeldoorn beschouwd als een veilige haven binnen bezet Nederland. Maar op 20 januari 1943 blijkt deze veiligheid een illusie. De volgende dag begint wrede de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch. Alle patiënten worden gedeporteerd, een aantal medewerkers weet te vluchten en een klein aantal gaat mee in de trein. Voor bijna allemaal geldt: de dood tegemoet. Op de lijst van de gedeporteerden staat ook de naam van Maurits van Vollenhoven vermeld. Maurits van Vollenhoven is bij aankomst in Auschwitz-Birkenau op 25 januari 1943 direct vergast.
Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
Het leven tijdens de oorlog van Maurits van Vollenhoven
1943Getransporteerd naar Auschwitz

Omgekomen in Auschwitz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Slachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort
Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.
Aanbieder
Stichting Herdenkingsstenen AmersfoortGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods Monument
Afbeelding van Maurits van Vollenhoven
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Maurits van Vollenhoven, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl