Cornelis Antonius VerbruggenOok bekend als: Cor
Sint Hubert, 2 oktober 1913 - Neubrandenburg (D, Mecklenburg-voor-Pommern)/Oflag 67, 21 november 1944Cor wordt geboren op 2 oktober 1913 in Sint Hubert als zoon van Lambertus Verbruggen en Petronella van Dijk. Zijn ouders hebben een kruidenierswinkel en verkopen manufacturen en stoffen. Als Lambertus op jonge leeftijd overlijdt, hertrouwt Cors moeder met Th. Clevers. Cor volgt opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en wordt in 1937 beëdigd als luitenant bij de Inspectie Militaire Administratie (IMA). Dit dienstvak was opgericht om de administratie en het toezicht daarop van de legeronderdelen centraal en doelmatiger te organiseren. Daarnaast is de IMA belast met de waarborging van de kwaliteit van het onderwijs op de Academie in Breda. Thuis in Sint Hubert is Cor ondertussen lid van de fanfare Ons Genoegen. Over zijn inzet tijdens de meidagen van 1940 is niets bekend, maar hij overleeft het militaire geweld van de Duitse inval, om daarna terug te keren naar het burgerleven. In april 1943 wordt echter bekend dat alle beroepsofficieren zich voor krijgsgevangenschap in Duitsland moeten melden. Cor besluit zich te melden, maar wordt kort het begin van de Nederlandse bevrijding tijdens zijn verblijf in de Duitse kampen ernstig ziek. Hij krijgt toestemming om met verlof naar huis terug te keren, op voorwaarde dat hij zich naderhand weer meldt. Als hij wegblijft, zouden enkele van zijn collega’s als represaille worden gefusilleerd. Cor, trouw aan zijn plicht en aan zijn kameraden, keert dan ook terug en wordt doorgezonden naar krijgsgevangenkamp (Stalag) II-A in Fünfeichen bij Neubrandenburg, ten noorden van Berlijn. Cor, dan al ernstig verzwakt, overlijdt op 21 november 1944 in het kamp aan de geleden ontberingen. Hij is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis in Sint Hubert. Op het moment van zijn overlijden is Sint Hubert inmiddels al bevrijd. Zijn familie zou op 5 mei 1945, Bevrijdingsdag van heel Nederland, het noodlottige bericht van zijn overlijden ontvangen.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Cornelis Antonius Verbruggen
1944
Omgekomen in Neubrandenburg (D, Mecklenburg-voor-Pommern)/Oflag 67
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse Gesneuvelden
Afbeelding van Cornelis Antonius Verbruggen
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Cornelis Antonius Verbruggen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl