Jacobus Antonius Hendrikus KampOok bekend als: Jacobus
Breda, 9 juni 1920 - Nakompaton (Thailand), Nakompaton, Thailand, 8 mei 1944Jacobus wordt geboren op 9 juni 1920 in Breda en woont in Nijmegen. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië. Hij trouwt met een inlandse vrouw en woont samen met haar in Tjimahi. Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. De Japanse veldtocht waarin de belangrijkste strategische punten worden ingenomen, zou uiteindelijk 3 maanden in beslag nemen en eindigen met de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942. Tegen de tijd dat de Japanners zijn binnengevallen, is Jacobus als sergeant en fourier ingedeeld bij de infanterie bij Djokjakarta. Hij wordt op 16 maart krijgsgevangen genomen. Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt hij naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Jacobus komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Nakhon Phatom, veertig kilometer ten westen van Bangkok, aan het oostelijke einde van de lijn. Het is het grootste hospitaalkamp in de buurt van de spoorlijn en doet voor enige tijd dienst als modelkamp tijdens inspecties door het Rode Kruis. In die periode heerst er een misleidend voorbeeldig regime in het kamp; de voeding is adequaat, er wordt niet geschreeuwd of geslagen en de gevangenen hoeven niet te buigen voor passerende Japanners en bewakers. Jacobus overlijdt er 8 mei 1944, op 23-jarige leeftijd. Mogelijk is hij bezweken aan een ziekte, veroorzaakt door het zware werk en de slechte omstandigheden die heersten in de andere kampen langs het spoor.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Jacobus Antonius Hendrikus Kamp
1942Krijgsgevangen gemaakt in Java
Gevangen in Java POW Camp
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Oorlogsdoden Nijmegen
De database Oorlogsdoden Nijmegen 40-45 bevat bijna 5.000 personen die in of rondom Nijmegen door vervolging of oorlogshandeling om het leven zijn gekomen, daar woonden, werkten, tijdelijk verbleven of begraven zijn.
Aanbieder
Oorlogsdoden Nijmegen 1940 - 1945Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesJapanse Interneringskaarten KNIL en Marine
Het Japanse Informatiebureau voor krijgsgevangenen hield tijdens de Tweede Wereldoorlog informatie bij over krijgsgevangenen. De 46.979 interneringskaarten van KNIL militairen werden in 1955 overgedragen aan Nederland. Hierop is informatie te vinden over de militaire carrière, plaats en datum van krijgsgevangenneming en gevangenschap.
Aanbieder
Nationaal ArchiefIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Jacobus Antonius Hendrikus Kamp
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jacobus Antonius Hendrikus Kamp, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl