Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Joannes Wilhelmus van Lieshout
Ook bekend als: Jan

Tilburg, 29 december 1894 - Kdo. Linz, 30 december 1944

Jan wordt geboren op 29 december 1894 in Tilburg, als zesde van de negen kinderen van Harrie van Lieshout en Sjaan Kennekens. Hij werkt als textielarbeider en schrobbelaar en trouwt in 1920 met Tonia Torremans uit Tilburg, met wie hij een gezin van negen kinderen sticht. Ten tijde van de Duitse bezetting heeft Jan een radio in huis waarmee hij naar de Engelse zender luistert. De berichten die hij zo binnenkrijgt, verspreidt hij verder binnen eigen kring. Het is riskant werk; het bezitten van een radio wordt zeer zwaar bestraft en het verspreiden van Engelse berichten beschouwd als een daad van openlijk verzet. Eind januari 1942 wordt Jan gearresteerd door de Sicherheitsdienst (SD), nadat hij is verraden door een collega die – zonder dat hij het wist – lid blijkt te zijn van de NSB. Eind april van datzelfde jaar wordt hij afgevoerd naar Duitsland waar hij belandt in de gevangenis van Rheinbach. Daar blijft hij tot juli 1943, als wordt overgebracht naar de gevangenis van Siegburg. Half november 1943 volgt, met onderweg een periode van vijf dagen in de gevangenis van Frankfurt am Main, deportatie naar concentratiekamp Dachau, waar hij op 1 december wordt binnengebracht. Half augustus 1944 wordt Jan naar Mauthausen in Oostenrijk gedeporteerd. Al tijdens de oorlogsjaren is Mauthausen berucht als een van de concentratiekampen waar het zwaarste regime heerst; de Duitsers zelf spreken van de Knochenmühle, de ‘bottenbreker’. Gevangenen worden er in het kader van Vernichtung durch Arbeit aan het werk gezet in de nabijgelegen steengroeve, met het doel hen lichamelijk en geestelijk af te breken. Gevangenen krijgen nauwelijks afdoende te eten, ontvangen geen medicijnen en staan bloot aan extreme, sadistische mishandelingen. Met rotsblokken tot 50 kilo moeten de gevangenen vanuit de groeve de 186 traptreden van de ‘Dodentrap’ naar het kamp zien te beklimmen. Gevangenen die tijdens de klim van uitputting in elkaar zakken, of door een bewaker zonder aanleiding zijn beschoten, nemen in hun val iedereen die achterop loopt mee, met vele doden en zwaargewonden tot gevolg. Ook worden gevangenen gedwongen elkaar van de hoge afgrond in de steengroeve te duwen. Tien dagen na aankomst wordt Jan doorgestuurd naar het werkkamp Linz III in de gelijknamige stad, waar hij als dwangarbeider moet werken in de fabrieken en steengroeve. Op 26 of 29 december 1944 bezwijkt hij er als gevolg van het extreem zware, fysiek slopende werk. Jan is 50 jaar geworden.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Thema’s
Beroep (tijdens de oorlog)Textielarbeider, lid verzet
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Joannes Wilhelmus van Lieshout

1943
1 december 1943

Gevangen in Dachau

17 augustus 1944

Getransporteerd naar Mauthausen

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    Oorlogsslachtoffers Tilburg

    Regionaal Archief Tilburg geeft Tilburgse oorlogsslachtoffers een levensbeschrijving en gezicht.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Regionaal Archief Tilburg
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Digitaal Monument Dachau

    Het Digitaal Monument Dachau is in beheer van het Verzetsmuseum Amsterdam en bevat informatie over ruim 2000 Nederlandse gevangenen van Kamp Dachau.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Verzetsmuseum Amsterdam

Afbeelding van Joannes Wilhelmus van Lieshout

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Joannes Wilhelmus van Lieshout, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards