Otto TreffersOok bekend als: Otto
Oosterhout, 22 februari 1892 - Arnhemia, 6 oktober 1944Otto wordt geboren op 22 februari 1892 in Oosterhout. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Medan op Noord-Sumatra, waar hij sinds juli 1940 assistent-resident is van het Binnenlandse Bestuur voor de residenties Deli en Serdang. Eerder heeft Otto ook bestuurservaring opgedaan in Atjeh, waar hij een goede band had met de lokale hoofden. Nadat de Japanners in de loop van maart 1942 Sumatra hebben ingenomen en de laatste verzetshaarden van het KNIL hebben uitgeschakeld, wordt Otto geïnterneerd, maar gedurende zijn gevangenschap zet hij zich in voor het verzet op Atjeh en Noord-Sumatra tegen de Japanse bezetting. Ofschoon in Atjeh de houding tegen het Nederlandse gezag overwegend vijandelijk is, kiezen de Atjese hoofden schoorvoetend voor de Nederlandse zijde, uit angst dat zij onder de Japanners hun gezag zouden verliezen. Otto houdt zich met zijn groep bezig met het verspreiden van anti-Japanse propaganda en het verzorgen van financiële steun voor de kampen in en rond Koeta Radja. Ook worden inlichtingen verzameld en doorgespeeld naar de geallieerden. Otto weet zijn activiteiten lang verborgen te houden voor de Kempeitai, de Japanse militaire politie, maar in mei 1944 wordt de groep alsnog opgerold. Op 6 oktober 1944 wordt Otto gefusilleerd bij Arnhemia, zuidwestelijk van Medan. Hij is 52 jaar geworden en ligt in een verzamelgraf op het Nederlands ereveld Ancol in Jakarta. Postuum is hem de Verzetsster Oost-Azië 1942-1945 toegekend.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Otto Treffers
1944Omgekomen in Medan (NSum)/Tabaksonderneming Deli Tuwa
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Otto Treffers
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Otto Treffers, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl