Willy AndriessenOok bekend als: Emiel, Willy, Willem Frederik Andriessen
Magelang, 30 november 1918 - Vught, 19 augustus 1944Willem Frederik (Willy) Andriessen (Magelang (Nederlands-Indië), 30 november 1918 - Vught, 19 augustus 1944) was een Nederlandse militair en verzetsstrijder tijdens de bezetting. Na een mislukte poging naar Engeland te reizen en tijdelijke internering in 1941 te Frankrijk was hij leider van KP De Margriet in Den Bosch. Deze groep werkte nauw samen met de Groep Dobbe in Nijmegen. Op 14 augustus 1944 werd hij gearresteerd en op 19 augustus 1944 geëxecuteerd te Kamp Vught.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Willy wordt geboren op 30 november 1918 in Magelang op Java, in een familie van KNIL-militairen. Nadat hij de middelbare school in Nederlands-Indië heeft afgerond, gaat Willy naar Nederland om opleiding te volgen aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Door de Duitse bezetting kan Willy zijn militaire loopbaan niet voortzetten en dus onderneemt hij in 1941 een poging om naar het Verenigd Koninkrijk uit te wijken. Onderweg in Frankrijk wordt hij echter gearresteerd, dichtbij de Frans-Zwitserse grens vastgehouden en vervolgens teruggestuurd. Terug in Nederland gaat hij actief deelnemen aan het verzet in ’s-Hertogenbosch. In april 1944 wordt Willy door de landelijke verzetsleider Theo Dobbe aangesteld als hoofd van Knokploeg Margriet die in en rond ’s-Hertogenbosch actief is. Willy gaat wonen in het huis van Chris Smits in de Jasmijnstraat in Hintham, waar het hoofdkwartier van de groep is gevestigd. Willy’s knokploeg is een van de actiefste in Noord-Brabant. In samenwerking met andere verzetsgroepen worden overvallen op distributiekantoren uitgevoerd, sabotage gepleegd, gevangenen bevrijd en landverraders geliquideerd. Het belangrijkste slachtoffer van de verzetsgroep is Hermanus Apeldoorn, de NSB-burgemeester van Oss, op 10 augustus 1944. Ook zijn ze twee dagen daarvoor betrokken bij de liquidatie in ’s-Hertogenbosch van collaborateur Piet van Bussel, ‘de Kin’, die door Nijmeegse verzetsstrijders wordt doodgeschoten. In de klopjacht die na de liquidaties volgt, worden op 14 augustus 1944 enkele leden van de knokploeg in Lieshout gearresteerd, wat leidt tot de ontruiming van het hoofdkwartier in Hintham.Willy wordt daar door de Duitsers opgepakt en naar kamp Vught overgebracht. Op 19 augustus wordt hij samen met de die dag gearresteerde ploeggenoten Jac. Kruijssen, Chris Smits en Piet Swinkels gefusilleerd als represaille voor de moordaanslag op Apeldoorn. Willy is 25 jaar geworden. Zijn ouders vernemen pas twee jaar later, als ze terugkeren naar Nederland, van het overlijden van hun enige zoon.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Willy Andriessen
1944Gearresteerd in Lieshout/Jasmijnstraat
Omgekomen in Vught
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Biografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenAdministratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Meer over Willy Andriessen:
Afbeelding van Willy Andriessen
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Willy Andriessen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl