Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Bloeme Polak

Amsterdam, 20 februari 1927 - Sobibor, 2 juli 1943

De familie Polak was ondergedoken bij de familie P.J. van der Heyden aan de Eckartseweg 25 in Eindhoven)
Zij zijn gearresteerd door de Eindhovense SDer Wolterbeek.

Al op 22 april 1917 – hij was pas 14 jaar – werd Meijer Polak, als 1e zoon van Gompel Polak en Bloeme van Kolm, (leerling)brilliantslijper en lid van de diamantbewerkersbond. Hij werkte toen voor de diamantslijperij van de gebroeders Rudelsheim aan de Valkenburgerstraat 72.

Meijer bleef echter niet in dit vak hangen. De hausse van de diamanthandel, zoals deze vanaf de 2e helft van de vorige eeuw bestond, was tanende, en hij besloot in 1919 om kleermaker te worden. Dat is dan ook zijn beroep wanneer hij op 10 mei 1922 voor de militaire dienst gekeurd en geschikt geacht wordt. Na 1930 ging Meijer werken bij de “Pelterijenhandel Splitter frères”; een bonthandel aan het Koningsplein 3, in het centrum van de stad.

Op 1 juli 1925 trouwde Meijer in Amsterdam met Sara Schelvis, dochter van werkman, venter en winkelier Nathan Schelvis en Duifje Dagloonder uit Amsterdam. Na hun huwelijk woonde het echtpaar in de Spaarndammerbuurt in West aan de Hembrugstraat 72 huis en dit is hun enig bekende en laatste woonadres. Twee jaar later werd daar hun dochter Bloeme geboren.

Het voortbestaan van de familie is gesmoord in de kampen. Vader Meijer werd op 20 februari 1943 naar kamp Vught gebracht. Op 20 september 1943 kwam hij in Westerbork terecht, waarna hij op transport werd gezet naar het oosten. Hij is op 9 februari 1944 in Auschwitz omgekomen.

Zijn vrouw Sara is volgens haar kaart in de cartotheek van de Joodsche Raad vanuit Eindhoven op 10 mei 1943 in Westerbork terecht gekomen en op 18 mei 1943 naar Sobibor getransporteerd, waar zij op 21 mei 1943 is vermoord.

Hun dochter Bloeme zat op 18 april 1943 in Westerbork (barak 63). Zij werd op 29 juni 1943 op transport gezet en op 2 juli 1943 in Sobibor omgebracht. Zij was pas 16 jaar.

Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.

Woonplaats (tijdens de oorlog)

Het leven tijdens de oorlog van Bloeme Polak

1943
29 juni 1943

Gevangen in Kamp Westerbork

29 juni 1943

Getransporteerd naar Sobibor

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder
    placeholder

    Joodsche Raad Cartotheek

    De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Arolsen Archives
  • Digitaal Monument Herinner U de namen

    Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September
  • Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Nationale Database Vervolgingsslachtoffers

    Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Joods Monument
  • Westerbork Digitaal

    Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Afbeelding van Bloeme Polak

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Bloeme Polak, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards