Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Jan Remco Theodoor Campert
Ook bekend als: Jan Remco Campert, Jan Remco Theodoor Campert

Spijkenisse, 15 augustus 1902 - Neuengamme, 12 januari 1943

Jan Campert was een Nederlandse journalist, dichter, schrijver en verzetsman. Hij is vooral bekend van het gedicht De achttien dooden, dat hij schreef naar aanleiding van de executie van vijftien verzetslieden van de Geuzengroep en drie communistische Februaristakers op 13 maart 1941. Jan is de vader van Remco Campert. Campert schreef in de aanloop naar de oorlog, de crisistijd, stukken voor de NSB, hoewel hij niet sympathiseerde met hun gedachtegoed. Campert heeft rond de twintig joden naar België helpen ontsnappen. Op 21 juli 1942 werd hij vlak over de grens gearresteerd, toen hij de 21-jarige jood Frans van Raalte naar België probeerde te smokkelen. Uiteindelijk kwam hij via concentratiekamp Buchenwald, in november 1942 in het Duitse concentratiekamp Neuengamme terecht. Volgens de officiële verklaring in zijn medische dossier is hij op 12 januari 1943 op veertigjarige leeftijd aldaar om 13.30 uur aan borstvliesontsteking overleden.

Bron: Vereniging Scouting Nederland

Jan Remco Theodoor Campert (Spijkenisse, 15 augustus 1902 – Neuengamme (Duitsland), 12 januari 1943) was een journalist, dichter, schrijver en verzetsman. Hij is vooral bekend van het gedicht De Achttien Dooden dat hij schreef naar aanleiding van de executie op 13 maart 1941 van vijftien verzetslieden van de Geuzengroep en drie communistische Februaristakers op de Waalsdorpervlakte. Op 21 juli 1942 werd Campert bij Baarle-Nassau gearresteerd toen hij een Joodse vluchteling de grens over probeerde te smokkelen. Campert zat vervolgens in Breda, Kamp Haaren, Kamp Amersfoort, Buchenwald en Neuengamme gevangen waar hij op 12 januari 1943 overleed.

Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Beroep (tijdens de oorlog)Journalist, Journalist / schrijver, Journalist-Letterkundige, Dichter
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Jan Remco Theodoor Campert

1942
21 juli 1942

Gearresteerd in Baarle-Nassau

1 december 1942

Gevangen in Neuengamme

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder

    Collectie Duitse Overlijdensakten

    Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
  • Collectie Rode Kruiskaarten

    De verzameling Rode Kruiskaarten komt voort uit het kaartsysteem dat het Rode Kruis gebruikte om gegevens over vermiste personen bij te houden. De bijna 11.000 kaarten waarop een overlijden en/of een plaats van begraven staat vermeld, zijn in de jaren zestig overgedragen aan het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Deze kaarten zijn met vrijwilligers gecrowdsourced en daarna aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
  • Digitaal Monument Kamp Neuengamme

    De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting Vriendenkring Neuengamme
  • Namenlijst Kamp Amersfoort

    Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Monument Kamp Amersfoort
  • Scouts in de Oorlog

    In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Scouting Nederland
  • Personen en gebeurtenissen

    Stichting WO2Net verzamelt data op basis van aanvullingen van bezoekers van Oorlogsbronnen.nl, onderzoekers en eigen onderzoek.

    Aanbieder
    Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • placeholder

    Biografieën Tweede Wereldoorlog

    Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Afbeelding van Jan Remco Theodoor Campert

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jan Remco Theodoor Campert, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards