Gijsbert van Zon
Sliedrecht, 18 juni 1906 - Leusden, kamp Amersfoort, 18 maart 1945ZON van (Gijsbert), geboren te Sliedrecht op 18 juni 1906. Hij trouwt in 1931 en woont in 1944 met zijn vrouw en 2 zoontjes in de Rotterdamse wijk Struisenburg, op het adres Honingerdijk 435. Bij de razzia van vermoedelijk 10 november 1944 wordt Gijsbert opgepakt, hij is dan 38 jaar en luchtklinker. Vermoedelijk wordt hij lopend weggevoerd, via Waddinxveen en Utrecht en Amersfoort. Vervolgens wordt het eindstation bereikt: Kamp Waterloo in Leusden. Op 18 maart 1945 overlijdt hij daar ten gevolge van ondervoeding en verwaarloosde ziekte. Nadat Gijsbert eerst is begraven in Amersfoort (“Rusthof”) begraven, wordt hij in december 1945 herbegraven te Rotterdam (“Oud-Kralingen”). Nadat dit graf in verval is geraakt, worden zijn stoffelijke resten overgebracht naar het Nationaal Ereveld in Loenen. In januari 1964 komt zijn oudste zoon en naamgenoot (geboren december 1936, terreinknecht) om het leven bij een tragisch arbeidsongeval, 27 jaar oud.
Bron: Stadsarchief Rotterdam
Het leven tijdens de oorlog van Gijsbert van Zon
1944
Opgepakt bij de Razzia van Rotterdam

Gevangen in Kamp Amersfoort
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Namenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Razzia van Rotterdam en Schiedam
Ron Schuurmans maakte biografieën van de slachtoffers van de razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944. Dit was de grootste razzia die de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gehouden. Bij deze razzia zijn ongeveer 52.000 van de 70.000 mannen van 17 tot en met 40 jaar oud uit Rotterdam en Schiedam weggevoerd.
Aanbieder
Stadsarchief Rotterdam
Afbeelding van Gijsbert van Zon
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gijsbert van Zon, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl