Henriette Defries-Holländer
Eschweiler, 15 september 1865 - Auschwitz, 1 februari 1943Henriette Holländer was een dochter van Benjamin Holländer (1830-1924) en Sara Bertha Menken (1832-1910). Henriette was een zus van Abraham Holländer en dus een tante van Edith. Henriette was getrouwd met Simon DeFries. Hij was slager, net als zijn vader Abraham. Het paar trouwde in 1903 in Aken en woonden daarna in Kaldenkirchen in de Bahnhofstraße. Het huwelijk bleef kinderloos. Henriette en Simon bevonden zich onder de gasten op de bruiloft van Otto Frank en Edith Holländer op 8 mei 1925. Het huis aan de Bahnhofstraße herbergde tot 1872 een gebedsruimte voor de Joodse gemeenschap van Kaldenkirchen, die toen nog vrij klein was. Ze vond daarna onderdak in een nieuw gebouwde synagoge, totdat die werd verwoest op 10 november 1938, de dag van de Novemberpogrom, beter bekend als Kristallnacht. Joodse mannen werden gearresteerd en naar concentratiekamp Dachau overgebracht. Simon overleed in januari 1939 aan de gevolgen van verwondingen die hij had opgelopen bij een val van de trap op de dag van de Novemberpogrom in Kaldenkirchen. Om aan vervolging door de nazi’s te ontsnappen, vluchtte Henriette naar Nederland, waar zij onderdak vond in Deventer bij Aron Mozes Zendijk, diens vrouw Tina en hun zoon Max. Dit was een slagersfamilie, evenals de aan hen verwante DeFries-familie. Simon DeFries was een broer van Tina’s moeder, Sibilla DeFries. Henriette was dus een aangetrouwde tante van Tina. Henriette werd samen met het echtpaar Zendijk begin januari 1943 opgepakt bij de laatste razzia in Deventer, en kwam op 15 januari 1943 aan in Westerbork. Van daaruit werden zij op 29 januari 1943 op transport gezet naar Auschwitz en bij aankomst vergast. Max Zendijk was in 1942 bode van de Joodse Raad, afdeling Deventer. Eind augustus 1942 dook Max onder en probeerde later met zijn neef Sallo naar Zwitserland te vluchten,. Sallo werd al snel opgepakt; Max kon vluchten naar Parijs, maar werd uiteindelijk toch opgepakt. Via het doorgangskamp Drancy werd hij op transport gesteld naar Auschwitz, waar hij meteen na aankomst op 24 juni 1943 werd vergast. Bron persoonsgegevens.
Bron: https://research.annefrank.org/nl/personen/14f16f7f-253a-4944-9e2b-3d275c1172cd/
Het leven tijdens de oorlog van Henriette Defries-Holländer
1943
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Auschwitz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesAnne Frank Kennisbank
De Anne Frank Kennisbank bevat informatie over Anne Frank, haar familie, de andere onderduikers, onderduikgevers en andere personen uit haar omgeving.
Aanbieder
Anne Frank StichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods Monument
Afbeelding van Henriette Defries-Holländer
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Henriette Defries-Holländer, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl