Adrianus van Dijk
Rotterdam, 8 juni 1921 - Oldebroek, 19 november 1944DIJK van (Adrianus), geboren te Rotterdam op 8 juni 1921. Wanneer de razzia plaatsvindt, woont Adrianus nog bij zijn ouders, (vermoedelijk) in de Tarwewijk op het adres Brielschelaan 298a. Bij de razzia van 10 november 1944 wordt Adrianus opgepakt en met een rijnaak weggevoerd. Via Vreeswijk, Zuilen, Amsterdam gaat de reis over het IJsselmeer naar Kampen. Adrianus moet in een grote colonne lopend naar Kamp Wezep. Op 18 november 1944 is Adrianus aldaar betrokken bij de vluchtpoging die vreselijk misloopt. Het leidt ertoe dat Adrianus, 23 jaar, en twee anderen worden gefusilleerd. Ze worden begraven in een put die ze zelf hebben moeten graven. Een dag later worden nog een vader en een zoon gefusilleerd en begraven. Na de bevrijding heeft men vergeefse pogingen in het werk gesteld de stoffelijke overschotten te vinden. Pas in juli 1956, tijdens militaire werkzaamheden op de hei bij Wezep, worden de stoffelijke resten van de vijf mannen gevonden. Op 21 augustus 1956 worden Adrianus en zijn vier mede-slachtoffers herbegraven op de erebegraafplaats Loenen. Via zijn moeder (Geertruij Teuntje van Perk) was Adrianus een volle neef van de op 29 juli 1930 geboren Lijntje Huizer. Haar vermissing in 1937 was een geruchtmakende zaak. Door een toeval werd in 1953 ontdekt dat zij was vermoord door een voormalige buurjongen.
Bron: Stadsarchief Rotterdam
Het leven tijdens de oorlog van Adrianus van Dijk
1944
Opgepakt bij de Razzia van Rotterdam
Overleden in Wezep, Oldebroek
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Razzia van Rotterdam en Schiedam
Ron Schuurmans maakte biografieën van de slachtoffers van de razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944. Dit was de grootste razzia die de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gehouden. Bij deze razzia zijn ongeveer 52.000 van de 70.000 mannen van 17 tot en met 40 jaar oud uit Rotterdam en Schiedam weggevoerd.
Aanbieder
Stadsarchief RotterdamGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45
Afbeelding van Adrianus van Dijk
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Adrianus van Dijk, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl