Lodewijk Henrick Zeger van BoetzelaerOok bekend als: Zeger
Dinther, 11 september 1921 - Raalte, 21 december 1944Zeger, baron van Boetzelaer, wordt geboren op 11 september 1921 in Dinther. Hij is een telg van de adellijke familie Van Boetzelaer en groeit op in landhuis Zwanenburg bij Dinther. Vlak voor het uitbreken van de oorlog gaat hij studeren aan de Tropische Landbouwschool in Deventer, waar tijdens de Duitse bezetting geleidelijk aan een verzetsbeweging ontstaat, mede op initiatief van een van de docenten. Zeger sluit zich hierbij aan en gaat werken voor de Centrale Inlichtingendienst van de ondergrondse beweging. Over Zegers precieze verzetsactiviteiten is in ieder geval bekend dat hij mee heeft gewerkt aan de aanleg van een telefoonverbinding vanaf Deventer door de IJssel en over de Veluwe om dienstorders uit Berlijn af te luisteren. De verbinding is echter nooit operationeel geweest. Thuis weet de familie niets af van Zegers verzetswerk, maar andersom weet Zeger niet dat zijn ouders op Zwanenburg veel joodse onderduikers in huis nemen. Op 1 september 1944 vertrekt Zeger voor de laatste keer van zijn ouderlijk huis om zich in Deventer weer bij het verzet aan te sluiten. Zijn commandant Joop Zwijnenberg is bij een actie in Raalte gevangengenomen door de Duitsers en samen met zijn Poolse kameraad Stas Sikora onderneemt Zeger op 21 december 1944 een gewapende bevrijdingspoging. De actie zal plaatsvinden aan de Raalterweg. Zodra Zwijnenberg daar onder Duitse bewaking voorbijkomt, vallen Zeger en Stas de Duitsers aan. In het vuurgevecht dat dan uitbreekt, weet Zwijnenberg te ontsnappen, maar Zeger wordt dodelijk getroffen. Hij overlijdt ter plaatse op 23-jarige leeftijd.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Lodewijk Henrick Zeger van Boetzelaer
1944Gearresteerd in Raalte/Raalterweg
Omgekomen in Raalte
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Struikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Meer over Lodewijk Henrick Zeger van Boetzelaer:
Afbeelding van Lodewijk Henrick Zeger van Boetzelaer
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Lodewijk Henrick Zeger van Boetzelaer, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl