Jacob Lopes Cardozo
Amsterdam, 24 februari 1883 - Barneveld, 12 juli 1943Talenleraar en directeur gemeentelijke hbs in Leeuwarden. Overleden aan alvleesklierkanker. Na de lagere school bezocht hij de kweekschool in Amsterdam en studeerde daarna MO-Engels en Frans. Promoveerde op The Merchant of Venice (De koopman van Venetië) van William Shakespeare. Het ging daarin om Shylock en de positie als jood in die tijd. Dit promotieonderzoek is later in boekvorm uitgegeven. In een jubileumbundel van de Leeuwarder hbs staan allerlei verhalen over Lopes Cardozo beschreven. Dr. Lopes Cardozo stond bekend als een groot talenwonder. Hij gaf onder andere les aan een middelbare school in Semarang (N.I.) en was tevens docent in Bandoeng (N.I.). Eén van zijn leerlingen was de latere schrijver/historicus Eduard du Perron. Teruggekeerd in Nederland gaf hij les in Engels, Frans, Spaans en Portugees. Lopes Cardozo werd in 1942 samen met zijn vrouw door enkele agenten van de Leeuwarder politie van huis gehaald en overgebracht naar het doorgangskamp Westerbork. Vanuit Westerbork werd hij overgebracht naar Huize De Schaffelaar te Barneveld. Dit was een opvangtehuis voor joden die in ieder geval (voorlopig) niet naar Polen werden getransporteerd. Ook in Barneveld was Lopes Cardozo een gedreven docent. Behalve talen gaf hij ook les in wiskunde en geschiedenis. In Barneveld werd ongeneeslijke kanker aan de alvleesklier bij hem vastgesteld, waaraan hij is overleden. Zijn vrouw werd alsnog via Westerbork naar Theresienstadt (Tsj.) overgebracht. Zij overleefde de oorlog en keerde terug naar Leeuwarden. Oorspronkelijk begraven te Barneveld, maar herbegraven op het ereveld te Loenen.
Bron: Een Laatste Saluut
Het leven tijdens de oorlog van Jacob Lopes Cardozo
1943Omgekomen in Barneveld
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Een Laatste Saluut
Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Fries VerzetsmuseumWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Nationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Familie
Afbeelding van Jacob Lopes Cardozo
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jacob Lopes Cardozo, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl