Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Vries Cornelis Gravesteijn

Rotterdam, 28 juni 1910 - Rotterdam, datum onbekend

GRAVESTEIJN (Vries Cornelis), geboren te Rotterdam op 28 juni 1910. Hij trouwt in 1938 en woont in 1944 met zijn vrouw in de Rotterdamse wijk Overschie, op het adres Schielaan 60a. Bij de razzia van 10 november 1944 wordt Vries opgepakt, hij is dan 34 jaar en kantoorbediende. Hij is een van de zo’n 20.000 mannen die te voet worden weggevoerd. Gelet op zijn adres kan het zijn dat Vries vanuit Overschie naar Delft loopt en van daaruit naar Waddinxveen. De aanhoudende striemende regen, de kapotgelopen voeten en de intimidatie door de Duitse soldaten, maken de tocht zwaar. ’s Avonds komen de mannen aan in Waddinxveen, waar de meeste van hen worden ondergebracht in lege en donkere fabriekshallen. Verschillende andere mannen verdwijnen echter plotseling in huizen en gangetjes, geholpen door de Waddinxveense bevolking, zo ook Vries. Voor 1 dag en 1 nacht duikt hij onder bij de familie Minnee. Daarna houdt hij zich schuil bij de familie Van Tilburg. Wanneer Vries terugkeert in Rotterdam is niet bekend. Na de oorlog wordt hij (nogmaals?) vader. Vries overlijdt te Rotterdam in maart 1979, op 68-jarige leeftijd.

Bron: Stadsarchief Rotterdam

Woonplaats (tijdens de oorlog)

Het leven tijdens de oorlog van Vries Cornelis Gravesteijn

1944
10 november 1944

Opgepakt bij de Razzia van Rotterdam

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Opgepakten en Getuigen Razzia Rotterdam 1944

    Het werkarchief van B.A. Sijes voor zijn publicatie De razzia van Rotterdam – 10-11 november 1944 ligt bij het NIOD en bevat informatie over degene die werden opgepakt tijdens de Razzia van Rotterdam.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • Razzia van Rotterdam en Schiedam

    Archiefstukken van Stadsarchief Rotterdam in aanvulling op het onderzoek naar de slachtoffers van de razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944 en hun biografieën.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stadsarchief Rotterdam
  • Razzia van Rotterdam en Schiedam

    Ron Schuurmans maakte biografieën van de slachtoffers van de razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944. Dit was de grootste razzia die de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gehouden. Bij deze razzia zijn ongeveer 52.000 van de 70.000 mannen van 17 tot en met 40 jaar oud uit Rotterdam en Schiedam weggevoerd.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stadsarchief Rotterdam

Afbeelding van Vries Cornelis Gravesteijn

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Vries Cornelis Gravesteijn, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards