Alexander Johan Ludovic BeumerOok bekend als: Alexander
's-Hertogenbosch, 25 juli 1903 - Singapore, 17 augustus 1945Alexander wordt geboren op 25 juli 1903 in ’s-Hertogenbosch en is kapitein van de koopvaardijvloot. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan de bemanning van de koopvaardijschepen. Vanaf dat moment worden zij als militair beschouwd en ingezet voor de oorlogsvoering. Zo is ook Alexander vanaf dat ogenblik betrokken bij het overzeese vervoer van troepen, proviand, munitie en brandstof. Alexander vaart in Zuidoost-Azië als daar vanaf 8 december 1941 de Japanse aanval is geopend op Nederlands-Indië. Hij wordt dan vermoedelijk ingezet ter ondersteuning van de Koninklijke Marine of het vervoer van KNIL-eenheden, maar in de loop van de Japanse veldtocht wordt Alexander krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Gevangenschap in de Japanse kampen betekent behalve het verrichten van zware arbeid ook het ondergaan van stelselmatige mishandeling en verwaarlozing. In de meeste kampen lijden de gevangenen onder gebrek aan voeding en adequate medische zorg en staan behandeling aan de mishandelingen van hun bewakers ook bloot aan besmettelijke en tropische ziekten. In hun verzwakte toestand lopen ze bovendien ook groot risico om tijdens het zware werk betrokken te raken bij ernstige ongelukken. Voor duizenden Nederlandse, Britse of andere geallieerde militairen loopt het dan ook fataal af. Degenen die de beproevingen wel weten te doorstaan, zijn na de bevrijding voor het leven getekend door geestelijke en lichamelijke trauma’s. Voor Alexander komt het einde van de oorlog te laat. Hij bezwijkt op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse capitulatie, in het Krandji-hospitaal te Singapore aan de gevolgen van de geleden ontberingen. Alexander is 42 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Alexander Johan Ludovic Beumer
1945Overleden in Singapore
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Afbeelding van Alexander Johan Ludovic Beumer
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Alexander Johan Ludovic Beumer, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl