Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Anno Sjoerd Brandsma
Ook bekend als: Anno Sjoerd Brandsma, Titus

Oegeklooster, 23 februari 1881 - Dachau, 26 juli 1942

Titus was een carmelpater en hoogleraar in Nijmegen. Begin januari 1942 arresteerden de Duitse bezetters de priester met van meet af aan de bedoeling hem voor lange tijd gevangen te houden. Via het Oranjehotel, kamp Amersfoort en de strafgevangenis van Kleef kwam hij in het concentratiekamp Dachau terecht. Aldus getuigenissen van voormalige kampgenoten was de 'alledaagse' mysticus een grote morele, spirituele en daadwerkelijke steun voor zijn medegevangenen. Na enkele weken vol ontberingen en mishandelingen werd hij uitgeput en doodziek in het kamphospitaal opgenomen. Toen hij daar enkele dagen lag, raakte hij buiten bewustzijn. Op 26 juli 1942 om twee uur 's middags kwam een eind aan het leven van Titus nadat een kamparts hem een dodelijke injectie met fenol toediende. In 1985 werd hij als martelaar door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Na de oorlog zijn veel Scoutinggroepen naar hem vernoemd.

Bron: Vereniging Scouting Nederland

Titus wordt als Anno Sjoerd geboren op 23 februari 1881 in het Friese Oegeklooster bij Bolsward. Hij is de vijfde van zes kinderen, van wie er vijf in het klooster zouden treden. Als leerling bezoekt hij van 1892 tot 1898 het gymnasium van de Franciscanen in Megen. In 1898 doet hij zijn intrede in het noviciaat van de paters Karmelieten in Boxmeer. Hier kiest hij de kloosternaam Titus en onder die naam staat hij sindsdien bekend. Van 1900 tot 1906 studeert Titus wijsbegeerte en theologie in Boxmeer, het Twentse Zenderen en in Oss. In deze periode, in juni 1905, wordt hij ook tot priester gewijd in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Titus zet zijn studie filosofie en sociologie vervolgens voort in Rome, van 1906 tot 1909 en gaat na terugkeer in Nederland aan het werk als docent aan het studiehuis van de Karmelieten in Oss. Van 1923 tot 1942 is hij hoogleraar filosofie en geschiedenis van de vroomheid aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen, waar hij van 1932 tot 1933 bovendien rector magnificus is. In de late jaren dertig spreekt Titus zich steeds meer uit tegen het opkomend nationaalsocialisme en ook in de eerste bezettingsjaren legt hij intensief contact met de katholieke kranten met het doel de Duitse beïnvloeding van de pers tegen te gaan. Zijn activiteiten worden echter verraden en op 19 januari 1942 wordt Titus in Nijmegen gearresteerd. Via Arnhem wordt hij naar het beruchte ‘Oranjehotel’ in Scheveningen afgevoerd en vervolgens naar kamp Amersfoort. Op 13 juni 1942 wordt Titus vanuit Kleef op transport gezet naar concentratiekamp Dachau, waar hij ondanks ernstige mishandelingen medegevangenen steun en troost blijft geven. Sterk verzwakt belandt hij in de ziekenboeg, waar hij bewusteloos raakt. Als die toestand meerdere dagen aanhoudt, krijgt hij op 26 juli 1942 van de kamparts een dodelijke injectie toegediend. Titus is 61 jaar geworden. Op 3 november 1985 werd Titus Brandsma in Rome zalig verklaard door paus Johannes Paulus II voor het martelaarschap in zijn verzet tegen het nazisme. Op 15 mei 2022 volgde zijn heiligverklaring door paus Franciscus I, vanwege de aan hem toegeschreven wonderlijke genezing in 2004 van een dodelijk zieke Amerikaanse pater.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Titus Brandsma - geboren als Anno Sjoerd Brandsma - (Oegeklooster, 23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942 werd hij gearresteerd door de Duitse bezetter en vond in het concentratiekamp Dachau de dood.

Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Beroep (tijdens de oorlog)Hoogleraar, Hoogleraar aan de universiteit te Nijmegen, lid ve, Rooms-Katholiek geestelijke, Prof.Dr. Hoogleraar, R.K. theoloog en priester (Carmeliet)
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Anno Sjoerd Brandsma

1942
19 januari 1942

Gearresteerd in Nijmegen (klooster aan de Doddendaal)

19 januari 1942

Gevangen In Koepelgevangenis Arnhem

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Namenlijst Kamp Amersfoort

    Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Monument Kamp Amersfoort
  • Personen en gebeurtenissen

    Stichting WO2Net verzamelt data op basis van aanvullingen van bezoekers van Oorlogsbronnen.nl, onderzoekers en eigen onderzoek.

    Aanbieder
    Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
  • Scouts in de Oorlog

    In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Scouting Nederland
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Digitaal Monument Dachau

    Het Digitaal Monument Dachau is in beheer van het Verzetsmuseum Amsterdam en bevat informatie over ruim 2000 Nederlandse gevangenen van Kamp Dachau.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Verzetsmuseum Amsterdam
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Dachau Concentration Camp Records

    Deze database is ontwikkeld door vrijwilligers van JewishGen en later aangepast door Peter Landé. In de database zitten 160.000 gevangenen van Dachau, waaronder ook Nederlandse gevangenen. De database is gebaseerd op archiefstukken uit het Amerikaanse Nationale Archief, NARA, en USHMM.

    Bekijk de bron
  • placeholder

    Bidprentjes Limburg

    244 bidprentjes van Limburgers die in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
  • placeholder

    Collectie Duitse Overlijdensakten

    Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    Namenregister Het Oranjehotel

    In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Monument Oranjehotel
  • placeholder

    Biografieën Tweede Wereldoorlog

    Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Afbeelding van Anno Sjoerd Brandsma

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Anno Sjoerd Brandsma, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards