Antje van Boele
Oisterwijk, 30 oktober 1875 - Auschwitz, 6 september 1944Esther van Boele is op 28 december 1871 in Oisterwijk geboren. Haar zus, Antje van Boele, is op 30 oktober 1875 in dezelfde plaats geboren. Zij zijn de dochters van Salomon van Boele en Rosina Andriesse en de zussen van Meijer van Boele.
Hun vader overlijdt in het jaar dat hun jongste broer geboren wordt. De moeder van Ester en Antje blijft met zes jonge kinderen achter.
Ester en Antje, twee gezette, kordate dames, drijven samen een slagerij aan de Boschdijk 35. In 1943 moeten zij de slagerij als Joodse onderneming sluiten. De zussen besluiten onder te duiken. Eerst op de zolderverdieping van de familie Van Beek aan de Kruisstraat 44. Alleen als Ester en Antje naar het toilet moeten, komen ze naar beneden. Later worden de dames overgeplaatst naar een adres aan de Tongelresestraat.
Neef Maurits Hertzberger uit Stiphout zorgde voor een onderduikadres in Zeilberg (bij Deurne). Daar zijn zij verraden. Ester en Antje van Boele zijn verwant aan de Hertzbergers uit de Kruisstraat.
Op 27 juli 1944 komen ze in Westerbork aan. Ze zijn op 3 september 1944 naar Auschwitz gedeprteerd. Daar zijn Ester en Antje direct na aankomst, op 6 september 1944, vermoord.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Antje van Boele
1944
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Auschwitz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Westerbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen Archives
Afbeelding van Antje van Boele
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Antje van Boele, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl