Anton Colijn
Ambarawa, NOI, 13 april 1894 - Muntok, mannenkamp, 11 maart 1945Antonie Hendrikus Colijn (Ambarawa, 13 april 1894 – Muntok, 11 maart 1945) was een Nederlandse amateur-bergbeklimmer die in 1936 de Carstensz-expeditie leidde en als eerste het Carstenszgebergte op Nieuw-Guinea bedwong. Voordat het eiland werd ingenomen, hielp hij de olie-installaties te vernietigen en werd hij na de overgave en Japanse ondervragingen, samen met de KNIL Kapitein G.L Reinderhoff onder Japanse bewaking naar Balikpapan gezonden in een kleine motorsloep, om een ultimatum over te brengen aan de legercommandant ter plaatse de olie-installaties niet te vernietigen. Op 11 maart 1945 stierf hij door uitputting en ziekte in een ander interneringskamp op Banka.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Anton Colijn
1942Gearresteerd in Batavia
Omgekomen in Muntok (Nederlands-Indië)
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Biografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Meer over Anton Colijn:
Afbeelding van Anton Colijn
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Anton Colijn, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl