Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Antoni de Vries

Kampen, 23 maart 1885 - Sachsenhausen, 3 mei 1942

Antoni de Vries is geboren op 23 maart 1885 in Kampen. Zijn ouders zijn Wouterus de Vries en Lamberta Jacoba Brouwer. Antoni doorliep een militaire carrière. In mei 1938 is hij als kolonel der Infanterie benoemd tot commandant van de VIII-ste Infanterie-brigade alhier, onderdeel van het IV-de legerkorps. In 1939 is hij benoemd tot commandant van het garnizoen Amersfoort der Landmacht. Antoni vocht aan de Grebbelinie, trok zich terug via Utrecht en Montfoort. Antoni trouwde op 28 september 1911 in Goor met Sjoerdje Wierdena Cats. Zij overleed in 1973. Uit dit huwelijk werd een zoon geboren, Volkert W.L. de Vries (1913-1989). Antoni sloot zich na de overrompeling van Nederland in mei 1940 door Duitse troepen aan bij de verzetsorganisatie De Ordedienst, een groep militairen die meenden rust en orde te moeten handhaven na een snel vertrek van de Duitsers. Geleidelijk werd vooral verzetswerk verricht met als doel afbreuk doen aan de vijand. Hij werd benoemd tot Commandant Ordedienst Oost-Utrecht, er waren 9 onderdelen, oa. Amersfoort (commandant R.Leopold), Wijk bij Duurstede en Zeist. In de loop van 1941 werden na infiltratie in de Ordedienst door Duitsers 130 leden gearresteerd. Antoni werd op 22 augustus 1941 in Amersfoort op het Da Costaplein opgepakt en overgebracht naar de strafgevangenis te Utrecht en Scheveningen (Oranjehotel). In maart en april 1942 werden de processen gevoerd, “1 ste OD-proces, groep Westerveld” in het Paviljoen “De Hooge Witte”. Op 8 april 1942 kwam in Kamp Amersfoort de uitspraak, alle 72 leden van de Ordedienst werden ter dood veroordeeld. De aanklachten betroffen woordbreuk, spionage en wapenbezit. Na nog enkele weken gevangen te hebben gezeten op het Wolvenplein te Utrecht is de groep van 72 op transport gesteld naar Duitsland en op 3 mei 1942 in Sachsenhausen gefusilleerd. Antoni is gecremeerd, het is niet bekend wat er met de asresten is gebeurd. Antoni de Vries staat genoteerd in de Erelijst der Gevallenen 1940-1945, hem werd het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Zijn naam staat ook vermeld op het monument in “Rustenburg” in Amersfoort.

Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Beroep (tijdens de oorlog)Kolonel, Lid Verzet
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Antoni de Vries

1941
22 augustus 1941

Gearresteerd in Amersfoort

22 augustus 1941

Gevangen in het Oranjehotel

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder

    Namenregister Het Oranjehotel

    In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Monument Oranjehotel
  • Diete Oudesluijs, 'Sachsenhausers, Sterker dan de Dood' (2021, Aspekt)

    Onderzoeker Diete Oudesluijs schreef een boek over Kamp Sachsenhaus. De persoonsdata die uit dit onderzoek voortkwam is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    Stichting Holländerei
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    Collectie Duitse Overlijdensakten

    Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
  • placeholder

    Slachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort

    Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Doodenboeken 1940-1945 van de Stichting Oranjehotel

    Stichting Oranjehotel heeft vier dodenboeken gemaakt, fotoboeken met portretten van ongeveer 750 omgekomen gevangenen. Deze gevangenen zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte of omgekomen in een concentratiekamp.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Archief

Afbeelding van Antoni de Vries

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Antoni de Vries, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards