Bernard André van Vlijmen
Eindhoven, 10 augustus 1929 - Extern kommando Wüstegiersdorf, 9 mei 1945Joseph van Vlijmen wordt op 2 april 1901 in Vlissingen geboren. Zijn ouders zijn Andreas van Vlijmen en Marianne Epstijn. Joseph heeft twee broers waarvan er een al op jonge leeftijd is overleden.
Op 23 september 1925 trouwt Joseph met Fanny Blomhoff uit Eindhoven. Het stel vestigt zich in Rotterdam waar op 25 september 1927 een zoon wordt geboren: André. Het kindje overlijdt zestien uur na de geboorte.
Kort daarna verhuizen Joseph en Fanny naar Eindhoven. Hier wordt op 10 augustus 1929 hun tweede zoon geboren: Bernard André.
Joseph heeft een goede baan als procuratiehouder en hij is plaatselijk vertegenwoordiger van de Joodse Raad. Het gezin woont in een mooi huis aan de Gaailaan.
De oorlog brengt veranderingen in het rustige leven van Joseph, Fanny en Bernard als de familie hun woning moeten delen met Salomon Zeelander, zijn vrouw Margaretha en hun kinderen Menno en Marianne. De familie Zeelander heeft hun huis gedwongen moeten verlaten. De kinderen Zeelander zijn iets ouder dan Bernard.
In maart 1942 moeten beide gezinnen het huis in de Gaailaan uit om plaats te maken voor de kringleider van de NSDAP in Eindhoven, Herr Zimmermann.
In oktober 1941 zat Bernard André van Vlijmen op het Joods Lyceum te Den Bosch.
Joseph, Fanny en Bernard van Vlijmen maken deel uit van het Philips-Kommando in Kamp Vught.
Op 3 juni 1944 is het hele gezin gedeporteerd naar Kommando Wüstergiersdorf.
Bernard André van Vlijmen overlijdt hier op 9 mei 1945 aan de ontberingen van het concentratiekamp.
Zijn vader Joseph van Vlijmen overlijdt op 14 augustus 1945 in Kommando Wüstegiersdorf aan de gevolgen van de ontberingen van het concentratiekamp.
Fanny van Vlijmen-Blomhoff heeft de oorlog overleefd. Zij overlijdt in 1991 in Bussum. Ze is de dochter van Bernard Blomhoff en Regina Levano.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Bernard André van Vlijmen
1944
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Kamp Westerbork
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Westerbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentAdministratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen Archives
Afbeelding van Bernard André van Vlijmen
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Bernard André van Vlijmen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl