Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Carolien Hertzberger-van Boelen

Oisterwijk, 21 oktober 1874 - Auschwitz, 15 oktober 1942

Nathan Hertzberger trouwt in 1898 met Carolien van Boele, op 21 oktober 1874 in Oisterwijk geboren. Zij krijgen zeven kinderen. Simon (1899), Salomon (1901), Sophia (1902), Hertog Napoleon (1904), Rosina (1906), Antje (1909) en Maurits (1907). In de jaren twintig voetballen Simon (Sim) en Salomon (Sally) bij PSV en EVV. In 1911 overlijdt Nathan. Zoon Salomon {Sal) Hertzberger is koopman en voetballer bij PSV. De familie Hertzberger heeft een goed contact met de buurt. Het is een vriendelijk gezin dat de sabbat streng naleeft; het buurmeisje komt op zaterdag het licht aandoen.
Dochter Sophia raakt in 1935 verzeild in een tramongeluk op de Kleine Berg in Eindhoven en overlijdt ter plekke.
Zoon Simon overlijdt op 25 november 1942 in Eindhoven.

In 1942 willen de Duitse autoriteiten de woning van de familie Hertzberger gebruiken voor de opslag van inbeslaggenomen meubelen. De familie wordt gedwongen in te gaan wonen bij de familie Herzberger in de Bondstraat 18. Carolien Hertzberger-Van Boele wordt samen met haar zoon Salomon, geboren op 16 januari 1901, op 12 oktober 1942 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Carolien wordt daar direct na aankomst op 15 oktober 1942 vermoord. Haar zoon Salomon wordt vier en een halve maand later, op 28 februari 1943, in Auschwitz vermoord.

Dochter Rosina Hertzberger, op 13 februari 1906 geboren, is huishoudster van beroep. Zij wordt op 31 augustus 1942 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd en daar bij aankomst op 3 september 1942 vermoord. Zoon Simon is op 25 november 1942 in Eindhoven overleden.

Dochter Antje Hertzberger, geboren op 7 december 1909, overleeft als enige van het gezin de oorlog. Zoon Simon is op 25 november 1942 in Eindhoven overleden.

Voor Rosina Hertzberger ligt in Woudrichem nog een Struikelsteen. Op de Struikelsteen in Woudrichem is de naam onjuist gespeld “Rosina Herzberger”.

Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Carolien Hertzberger-van Boelen

1942
12 oktober 1942

Gevangen in Kamp Westerbork

12 oktober 1942

Getransporteerd naar Auschwitz

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Digitaal Monument Herinner U de namen

    Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September
  • placeholder

    Struikelstenengids

    Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September
  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Nationale Database Vervolgingsslachtoffers

    Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Joods Monument
  • Westerbork Digitaal

    Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Afbeelding van Carolien Hertzberger-van Boelen

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Carolien Hertzberger-van Boelen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards