Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Christianus Franciscus Johannes Boers
Ook bekend als: Christianus Franciscus Johannes Boers, C.F.J. Boers

Den Haag, 24 oktober 1889 - Oranienburg, 3 mei 1942

Christiaan Boers (Den Haag, 24 oktober 1889 – Oranienburg, 3 mei 1942) brengt zijn jeugd door in Den Haag. Zijn ouders, Benjamin Hendrik Boers en Catharina Petronella Westerburger, sturen hem naar een particuliere school en daarna ligt een militaire opleiding voor hem in het verschiet. Van Breda naar Amersfoort Na de militaire academie in Breda en komt Christiaan uiteindelijk in Amersfoort terecht. In 1921 woont de ‘eerste Luitenant der Infanterie’ op de Utrechtseweg 100, is getrouwd met Helena Wiepkes uit de gemeente ‘Wijk aan Zee en Duin’ en ze hebben twee zoontjes, Henk (1919) en Dirk (1921). Maar het huwelijk met Helena houdt geen stand en er volgt een echtscheiding. In 1933 trouwt hij opnieuw, met de 26-jarige Janna Metz uit de Pasteurstraat 21. Christiaan is dan al bevorderd tot ‘Kapitein der Infanterie’. Verdediging en verzet Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 heeft Kapitein Boers het commando over circa 250 man die in zware betonnen kazematten zijn ondergebracht bij de Stelling Kornwerderzand, een van de weinige plaatsen in West-Europa waar de Duitse troepen tijdens de Blitzkrieg niet weten door te breken. Na de capitulatie sluit hij zich aan bij de Ordedienst (OD). In het voorjaar en zomer 1941 volgen – als gevolg van Duitse infiltratie in de organisatie - arrestaties binnen de OD. Boers is een van de gearresteerden en wordt opgesloten in het Oranjehotel in Scheveningen. In het zogenoemde ‘1e Ordedienst Proces’, wordt hij beschuldigd van spionage en wapensmokkel. 72 mannen krijgen de doodstraf, waaronder Christiaan Boers. De veroordeelden worden gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen. Afscheidsbrief In de nacht voor zijn executie schrijft hij in een afscheidsbrief aan zijn twee zonen dat hij zijn straf zwaar vindt, maar geen spijt heeft van zijn daad. Hij sluit af met: ”Jongens, jullie hebt je leven nog voor je! Moge het er voorspoedig en gelukkig zijn en jullie er in vinden, wat je er in zoekt niet alleen, maar ook wat er uitgehaald moet worden. God sterke en behoede ook jullie! Met mijn meest hartelijke groeten en stevige vijven, Je liefhebbende Vader” . Christiaan Boers is op 3 mei 1942 geëxecuteerd in het Kommando Oranienburg. Hij is daar in een massagraf begraven. Met dank aan de familie en het Kazemattenmuseum voor het delen van deze familiegeschiedenis.

Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort

Christianus Franciscus Johannes (Christiaan) Boers (Den Haag, 24 oktober 1889 – Oranienburg, 3 mei 1942) was een beroepsmilitair. De Stelling Kornwerderzand was een van de weinige verdedigingslinies in West-Europa waar de Duitse troepen niet wisten door te breken. Boers was hier commandant. Na de capitulatie ging hij in verzet bij de Ordedienst. Boers werd uiteindelijk gearresteerd en geëxecuteerd.

Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Beroep (tijdens de oorlog)kapitein infanterie, Kapitein, Kapitein der Infanterie
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Christianus Franciscus Johannes Boers

1941
17 september 1941

Gearresteerd in Amersfoort

17 september 1941

Gevangen in het Oranjehotel

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Doodenboeken 1940-1945 van de Stichting Oranjehotel

    Stichting Oranjehotel heeft vier dodenboeken gemaakt, fotoboeken met portretten van ongeveer 750 omgekomen gevangenen. Deze gevangenen zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte of omgekomen in een concentratiekamp.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Archief
  • placeholder

    Collectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis

    In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Archief
  • placeholder

    Biografieën Tweede Wereldoorlog

    Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
  • Diete Oudesluijs, 'Sachsenhausers, Sterker dan de Dood' (2021, Aspekt)

    Onderzoeker Diete Oudesluijs schreef een boek over Kamp Sachsenhaus. De persoonsdata die uit dit onderzoek voortkwam is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    Stichting Holländerei
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • placeholder
    placeholder

    Slachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort

    Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
  • Namenlijst Kamp Amersfoort

    Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Monument Kamp Amersfoort
  • placeholder

    Collectie Duitse Overlijdensakten

    Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    Namenregister Het Oranjehotel

    In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Monument Oranjehotel

Meer over Christianus Franciscus Johannes Boers:

Afbeelding van Christianus Franciscus Johannes Boers

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Christianus Franciscus Johannes Boers, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards