Cornelia Balk-KleinOok bekend als: Cornelia
Tilburg, 4 oktober 1905 - Auschwitz, 6 maart 1944Cornelia wordt op 4 oktober 1905 te Tilburg geboren als middelste van de vijf kinderen van het Joodse echtpaar Herman Klein en Mina Hollander. In 1935 trouwt ze met de katholieke Hendrikus Johannes Balk, ketelmaker bij de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. Het echtpaar blijft kinderloos. Tijdens de Duitse bezetting krijgen Joden in Nederland geleidelijk aan steeds strengere verordeningen opgelegd om hen in hun bewegingsvrijheid te beperken en te isoleren van de niet-Joodse bevolking. In november 1940 worden Joden ontslagen uit overheidsdienst en in de loop van 1941 volgt het ene na het andere verbod. Joodse artsen en advocaten mogen geen niet-Joodse cliënten meer aannemen, Joodse ondernemingen worden ‘geariseerd’, alle Joden moeten hun contant geld, banktegoeden en waardeobjecten onderbrengen bij een roofbank, Joodse kinderen kunnen alleen nog Joodse scholen bezoeken en middels verbodsborden worden Joden geweerd uit openbare voorzieningen. In mei 1942 volgt zichtbare stigmatisering door de invoering van de verplichte Jodenster. In de zomer van 1942 begint de dodelijkste fase van de Sjoa met grootschalige deportatie via Westerbork naar Auschwitz-Birkenau, waar uiteindelijk 60.000 Joodse Nederlanders worden vermoord. Nog eens 34.000 Nederlandse Joden worden in de zomer van 1943 vergast in Sobibor. De meeste bepalingen en verordeningen gelden ook voor Cornelia, maar omdat ze religieus gemengd gehuwd is, is ze vrijgesteld van deportatie. Dit biedt haar, ondanks de enorme risico’s, de gelegenheid om actief te worden in het verzet. Ze regelt vervalste persoonsbewijzen waarmee mensen vrijstelling kunnen krijgen van deportatie of oproep van de Arbeitseinsatz, de voor niet-Joodse jongeren verplichte tewerkstelling in Duitsland. In november 1943 wordt Cornelia verraden. In de Tilburgse Galjoenstraat houden de Duitsers een onderduiker aan die bekent geld te hebben geleend van Cornelia om een ‘vrijstelling’ van de Arbeitseinsatz te kunnen kopen. De onderduiker verklaart verder dat Cornelia Joods is, maar geen ster draagt en dat er ook geen J in haar persoonsbewijs staat. Cornelia wordt gearresteerd en als strafgeval overgebracht naar de Sicherheitsdienst (SD) in ’s-Hertogenbosch. Ondanks dat ze in de illegaliteit actief was, wordt ze niet als politieke tegenstander naar de ‘reguliere’ concentratiekampen gezonden, maar vanwege haar Joodse afkomst naar Westerbork getransporteerd. Daar blijft ze tot begin maart 1944, als ze wordt gedeporteerd naar Auschwitz en daar op 6 maart 1944 direct na aankomst wordt vermoord. Ook haar ouders, een zus en een broer zijn slachtoffer van de Sjoa.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Cornelia Balk-Klein
1944
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Auschwitz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesOorlogsslachtoffers Tilburg
Regionaal Archief Tilburg geeft Tilburgse oorlogsslachtoffers een levensbeschrijving en gezicht.
Aanbieder
Regionaal Archief TilburgIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Afbeelding van Cornelia Balk-Klein
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Cornelia Balk-Klein, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl