Cornelis Anthonius KragtenOok bekend als: Cornelis
Utrecht, 29 september 1903 - Neuengamme (D, Neder-Saksen)/Flensburg (D), 8 mei 1945Cornelis wordt geboren op 29 september 1903 in Utrecht en woont met zijn vrouw Henrica Boeren in ’s-Hertogenbosch. Daar werkt Cornelis als vertegenwoordiger. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en wordt daarvoor vermoedelijk gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland, waar hij in het kader van de Arbeitseinsatz als dwangarbeider wordt ingezet. Op 20 december 1942 of 1943 wordt hij op de Nederlands-Duitse grens gearresteerd wegens ‘arbeidscontractbreuk’ wat naar alle waarschijnlijkheid inhoudt dat Cornelis zich aan de tewerkstelling heeft onttrokken en op de vlucht bij de grens is gearresteerd. Hij wordt naar kamp Vught gebracht, waar hij tot 5 september 1944 blijft. Op die dag – ‘Dolle Dinsdag’ – gaat de SS over tot de evacuatie van het kamp vanwege het naderen van de geallieerde strijdmacht. Cornelis wordt daarop met de mannelijke gevangenen naar concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd; op 21 oktober wordt hij naar de gevengenis in Bremen gebracht. Op 18 maart 1945 wordt Cornelis binnengebracht in Neuengamme. In de laatste dagen van april 1945 wordt Neuengamme vanwege het oprukken van de Britten geëvacueerd. Duizenden gevangenen worden via Lübeck naar de ‘drijvende concentratiekampen’ in de Lübecker Bocht gezonden en komen daar op 3 mei 1945 bij de scheepsramp met de Cap Arcona om het leven. Honderden groepen gevangenen die daarna volgen, kunnen Lübeck echter niet meer bereiken en worden op mars gezet naar Flensburg. Daar komt Cornelis begin mei ziek en fataal verzwakt door mishandeling, ondervoeding en uitputting aan. Op 4 mei worden alle gevangenen op het schip Rheinfels geladen, waar ze pas op 10 mei bevrijd zouden worden. Voor Cornelis zal dat echter te laat zijn. Hij overlijdt op 8 mei 1945 in Flensburg op 41-jarige leeftijd aan de geleden ontberingen van de kampen.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Cornelis Anthonius Kragten
1944
Gevangen in Kamp Vught
Gevangen in Vught
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesAdministratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesDigitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingKamp Vught Carthoteek
De kaartjes uit de originele cartotheek van Kamp Amersfoort zijn bewaard gebleven. Deze zijn in een crowdsource project getranscribeerd. Vanwege privacy problemen mogen de kaartjes zelf niet getoond worden, omdat daar mogelijk nog levende kinderen zijn vermeld.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Afbeelding van Cornelis Anthonius Kragten
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Cornelis Anthonius Kragten, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl