Cornelis Petrus Antonius JacobsOok bekend als: Kees
Dongen, 13 januari 1922 - Husum-Schwesing, 25 oktober 1944Kees wordt geboren op 13 januari 1922 in Dongen en werkt als machinebankwerker in een fabriek. Tijdens de bezettingsjaren wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar hij weigert hieraan gehoor te geven en duikt onder. Voor veel Nederlandse jongeren is onderduiken de eerste stap in de richting van actieve deelname aan het verzet. Waarschijnlijk is ook Kees zo in het actieve verzet beland; van hem is in elk geval bekend dat hij zich heeft aangesloten bij de Ordedienst (OD). In de nacht van 27 op 28 mei 1944 wordt Kees gearresteerd op zijn onderduikadres bij camping Uit & Thuis in Diessen. Via het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch is overgebracht naar kamp Amersfoort, waar hij van 9 juni tot 8 september 1944 werd vastgehouden. Op 8 september volgt deportatie naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Als dwangarbeider wordt hij vijftien dagen later met 1500 medegevangenen in een veewagon doorgestuurd naar het buitenkamp Husum-Schwesing in Sleeswijk-Holstein. Daar wordt Kees ingezet bij de aanleg van de Friesenwall, een verdedigingslinie tegen een eventuele geallieerde invasie in Duitsland vanuit de Noordzee. De snel veranderende militaire situatie eind 1944 leidt ertoe dat de Friesenwall zijn nut heeft verloren en het kamp Husum-Schwesing wordt in november gesloten en de overlevenden terug naar Neuengamme gestuurd. In de korte tijd dat het kamp heeft bestaan, zijn bijna 300 van 2500 gevangenen door mishandeling, ondervoeding en uitputting om het leven gekomen. Een van hen is Kees die op 25 oktober 1944, om 9.00u bezwijkt. In de kampadministratie wordt opgetekend dat hij aan een longaandoening is overleden, maar dat is waarschijnlijk een verhulling van de werkelijke doodsoorzaak. Getuigen melden dat Kees, net als vele andere gevangenen, is bezweken aan de gevolgen van geestelijke en lichamelijke mishandeling. Kees is 22 jaar geworden.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Cornelis Petrus Antonius Jacobs
1944Gearresteerd in Diessen

Gevangen in Kamp Amersfoort
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Collectie Rode Kruiskaarten
De verzameling Rode Kruiskaarten komt voort uit het kaartsysteem dat het Rode Kruis gebruikte om gegevens over vermiste personen bij te houden. De bijna 11.000 kaarten waarop een overlijden en/of een plaats van begraven staat vermeld, zijn in de jaren zestig overgedragen aan het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Deze kaarten zijn met vrijwilligers gecrowdsourced en daarna aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisAdministratie Kamp Amersfoort
De kampadministratie van Kamp Amersfoort is (deels) bewaard gebleven en is digitaal beschikbaar via Arolsen Archives. Het gaat om administratie over de registratie van gevangenen, ziekte, geld en transport. Later zijn er ook documenten aan toegevoegd: de envelop van de International Tracing Service, de voorganger van Arolsen Archives, en kaartjes geschreven in het Nederlands.
Aanbieder
Arolsen ArchivesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDigitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Afbeelding van Cornelis Petrus Antonius Jacobs
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Cornelis Petrus Antonius Jacobs, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl