Cees ZwartOok bekend als: Cornlis Zwart
Alphen aan den Rijn, 12 februari 1895 - Ravensbrück, 22 april 1945Cees Zwart (Alphen aan de Rijn, 12 februari 1895 - Ravensbrück, 22 april 1945) was timmerman en een verzetsdeelnemer. Hij verspreidde de illegale krant De Waarheid, bood zijn huis aan voor scholingsavonden van de CPN en zamelde geld in voor onderduikers. Dit bekende hij toen hij in de nacht van 22 op 23 november 1943 werd gearresteerd. Vanuit de gevangenis in Amsterdam werd Zwart in december 1944 via Kamp Amersfoort naar concentratiekamp Neuengamme getransporteerd. Begin 1945 werd het kamp ontruimd omdat de geallieerde troepen naderden. Zwart ging naar Kamp Ravensbrück, waar zijn vrouw ook gevangen zat, en overleed daar op 22 april 1945.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Cees Zwart
1943Gearresteerd in Zaandam
Gearresteerd in Zaandam
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisArchief Communistische Partij van Nederland (CPN)
Het archief van de Communistische Partij Nederland (CPN) wordt bewaard bij het IISG. Dit archief bevat informatie over communisten die tijdens de Duitse bezetting werden vervolgd.
Aanbieder
Internationaal Instituut voor Sociale GeschiedenisNamenlijst Kamp Ravensbrück
Een namenlijst van mannen en vrouwen, in totaal 1424 personen, die gevangen zaten in Kamp Ravensbrück. De lijst is samengesteld door Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück.
Aanbieder
Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp RavensbrückDigitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortAdministratie Kamp Amersfoort
De kampadministratie van Kamp Amersfoort is (deels) bewaard gebleven en is digitaal beschikbaar via Arolsen Archives. Het gaat om administratie over de registratie van gevangenen, ziekte, geld en transport. Later zijn er ook documenten aan toegevoegd: de envelop van de International Tracing Service, de voorganger van Arolsen Archives, en kaartjes geschreven in het Nederlands.
Aanbieder
Arolsen ArchivesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Afbeelding van Cees Zwart
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Cees Zwart, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl