Dirk Willem van OuwerkerkOok bekend als: Dick van Ouwerkerk, Hans, Dick
Rotterdam, 17 mei 1917 - Vught, 11 augustus 1944Dirk Willem van Ouwerkerk (Rotterdam, 17 mei 1917 - Vught, 11 augustus 1944) was een bedrijfsleider bij de N.V. Klaverblad te Leur en als verzetsstrijder betrokken bij Trouw en de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Op 19 juli 1944 werd Van Ouwerkerk gearresteerd. Hij kwam door executie om het leven.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Dick wordt geboren op 17 mei 1917 in Rotterdam en woont in Breda, waar hij werkt als bedrijfsleider. Van zijn vader neemt hij de overtuiging over dat de Duitse bezetting op iedere mogelijk manier bevochten moet worden. Beide gaan zich dan ook actief inzetten voor het verzet als leden van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Vader Van Ouwerkerk wordt in 1942 door de Duitsers gearresteerd en als gijzelaar vastgezet in de SD-Polizeigefängnis in Haaren. Zodra hij weer in vrijheid wordt gesteld, pakt hij zijn verzetswerk weer op. Zijn accountantskantoor dient daarbij als vergaderplaats voor de lokale LO-afdeling. Ook Dicks broer Koos sluit zich in deze periode aan bij de ondergrondse. Dick houdt zich ondertussen bezig met het drukken en verspreiden van de illegale krant Trouw in de omgeving van Etten-Leur en met het vervaardigen van valse persoonsbewijzen voor onderduikers. Op 19 juli 1944 bezoekt Dick met zijn verloofde Ilse een ondergedoken Engelse agent van wie ze nog een vingerafdruk moeten hebben. De Sicherheitsdienst (SD) is echter op de hoogte van de verblijfplaats van de Engelsman. Mogelijk heeft hij te lang van zijn radio gebruikgemaakt, zodat hij uitgepeild kon worden, maar het wordt niet uitgesloten dat de Engelsman mogelijk een dubbelagent is. De SD wacht Dick in ieder geval op voor de woning en arresteert hen. Ze worden naar Dicks ouderlijk huis in Breda gebracht, waar de SD een grote stapel Trouw-kranten aantreft. Ilse weet dan te ontsnappen en waarschuwt de familie die onmiddellijk onderduikt. Dick is ondertussen binnengebracht in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch waar hij onder zware martelingen wordt verhoord. Hij laat echter niets los. Op 11 augustus 1944 wordt Dick naar kamp Vught getransporteerd. Direct na aankomst wordt hij daar dezelfde dag nog gefusilleerd. Dick is 27 jaar geworden.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Dirk Willem van Ouwerkerk
1944Gearresteerd in Princenhage
Omgekomen in Vught
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Administratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Meer over Dirk Willem van Ouwerkerk:
Afbeelding van Dirk Willem van Ouwerkerk
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Dirk Willem van Ouwerkerk, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl