Edith Frank-HollanderOok bekend als: Edith Frank, Edith Frank-Holländer
Aken, 16 januari 1900 - Auschwitz, 6 januari 1945Edith Frank-Holländer (Aken, 16 januari 1900 – Auschwitz-Birkenau, 6 januari 1945) was een uit Duitsland afkomstige Joodse vrouw en de moeder van Anne Frank. Ze zat onder andere in de gevangenis aan de Weteringschans te Amsterdam en in Kamp Westerbork. Edith Frank kwam om het leven in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Volgens haar geboorteakte werd Edith Holländer geboren op 16 januari 1900 in Aachen, op het adres Heinrichsallee 50. Zij was een dochter van Abraham Holländer en Rosalie Holländer-Stern. Edith was de jongste van vier kinderen. Zij had twee broers: Julius en Walter. Bettina, de enige zuster, overleed op 16-jarige leeftijd. Edith bezocht de evangelische Viktoriaschule aan de Warmweiherstrasse in haar geboorteplaats. In 1916 deed ze eindexamen. Ze was sportief en ze deed onder meer aan tennis. Voor haar huwelijk werkte ze enige tijd in het familiebedrijf. De door haar grootvader opgerichte firma B. Holländer Rohproduktenhandlung handelde in stoomketels, apparaten en industriële installaties, maar ook in oud ijzer, oud papier en lompen. Er was een nevenvestiging in Keulen en sinds 1914 had het bedrijf ook een wagonfabriek bij Hannover, waar Ediths broer Walter werkte. Op 12 mei 1925 trouwde Edith met Otto Frank en verhuisde naar Frankfurt. In 1926 werd Margot geboren en in 1929 volgde Anne. Nadat zij en Otto in 1933 besloten Duitsland te verlaten, ging Edith met de kinderen eerst enige tijd bij haar moeder in Aken wonen. Ze reisde veel naar Amsterdam heen en weer. Ze was daar onder meer druk met het zoeken naar een woning. In december 1933 vertrok ze definitief naar Nederland. Het gemis van haar oude leven viel Edith zwaar. Ze correspondeerde regelmatig met het vroegere Frankfurtse buurmeisje Gertrud Naumann en ze richtte zich verder vooral op haar gezin. Vanaf september 1938 ondernam ze met Otto pogingen haar moeder naar Nederland te halen. Kort na de Kristallnacht verleende het Ministerie van Justitie hiervoor ook toestemming. Ediths broers Walter en Julius slaagden erin naar Amerika te emigreren. Na de arrestatie op 4 augustus 1944 kwam Edith via Westerbork in Auschwitz terecht. Ze was aanvankelijk samen met haar dochters, maar die werden na ongeveer acht weken doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Edith leed hier erg onder. Over haar verdere lotgevallen is weinig bekend, maar een vriendin zag haar later in een ziekenbarak. Ze had hoge koorts en was door voedselgebrek en ziekte totaal uitgeput. Ze stierf enkele dagen later op 44-jarige leeftijd.
Bron: https://research.annefrank.org/nl/personen/5166e05f-5950-486d-bb13-160b2a586fd5/
Het leven tijdens de oorlog van Edith Frank-Hollander
1944Gevangen In Hoofdkantoor Sicherheitsdienst, Euterpestraat (Amsterdam)

Gevangen In Gevangenis Weteringschans
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Personen en gebeurtenissen
Stichting WO2Net verzamelt data op basis van aanvullingen van bezoekers van Oorlogsbronnen.nl, onderzoekers en eigen onderzoek.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingAnne Frank Kennisbank
De Anne Frank Kennisbank bevat informatie over Anne Frank, haar familie, de andere onderduikers, onderduikgevers en andere personen uit haar omgeving.
Aanbieder
Anne Frank StichtingJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlNederlandse en in Nederland verblijvende Joden Bergen-Belsen
Onderzoek van Dr. Reinoutje Kaas naar Nederlandse en in Nederland verblijvende Joden in Kamp Bergen-Belsen.
Nationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 September
Familie
Meer over Edith Frank-Hollander:
Afbeelding van Edith Frank-Hollander
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Edith Frank-Hollander, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl