Emanuel WijzenbeekOok bekend als: Emanuel
Den Haag, 17 mei 1909 - Auschwitz, 15 mei 1944Emanuel wordt geboren op 17 mei 1909 in Den Haag als oudste van de drie kinderen van Andries Wijzenbeek en Eva Verveer. Hij woont met zijn vrouw Marietje en hun twee kinderen in Eindhoven, waar hij als vertegenwoordiger werkzaam is bij Philips. Ten tijde van de Duitse bezetting loopt hij vanwege zijn Nederlands-Israëlitische afkomst het acute risico te worden vervolgd, maar dat weerhoudt Emanuel er niet van om hulp te geven aan ondergedoken geloofsgenoten. Voor hen regelt hij onderduikadressen, valse papieren en bonkaarten. Emanuel weet lange tijd zijn ondergrondse activiteiten geheim te houden, maar begin januari 1944 zijn de Duitsers hem toch op het spoor gekomen en arresteren hem in Eindhoven op 14 januari. Voor verhoor wordt hij vastgezet in de gevangenis van Scheveningen, het ‘Oranjehotel’, waarna hij via kamp Westerbork wordt getransporteerd naar Auschwitz. Daar wordt hij op 15 mei 1944, vermoedelijk in de gaskamers, om het leven gebracht. Emanuel is 34 jaar geworden. Zijn vrouw (dan zwanger van hun derde kind) en kinderen hebben de oorlog overleefd.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Emanuel wordt geboren op 17 mei 1909 in Den Haag als oudste van de drie kinderen van Andries Wijzenbeek en Eva Verveer. Hij woont met zijn vrouw Marietje en hun twee kinderen in Eindhoven, waar hij als vertegenwoordiger werkzaam is bij Philips. Ten tijde van de Duitse bezetting loopt hij vanwege zijn Nederlands-Israëlitische afkomst het acute risico te worden vervolgd, maar dat weerhoudt Emanuel er niet van om hulp te geven aan ondergedoken geloofsgenoten. Voor hen regelt hij onderduikadressen, valse papieren en bonkaarten. Emanuel weet lange tijd zijn ondergrondse activiteiten geheim te houden, maar begin januari 1944 zijn de Duitsers hem toch op het spoor gekomen en arresteren hem in Eindhoven op 14 januari. Voor verhoor wordt hij vastgezet in de gevangenis van Scheveningen, het ‘Oranjehotel’, waarna hij via kamp Westerbork wordt getransporteerd naar Auschwitz. Daar wordt hij op 15 mei 1944, vermoedelijk in de gaskamers, om het leven gebracht. Emanuel is 34 jaar geworden. Zijn vrouw (dan zwanger van hun derde kind) en kinderen hebben de oorlog overleefd. Bron: Brabantse Gesneuvelden
Geen Stolpersteine geplaatst
In de Eindhovensewijk Acht is een straatnaam naar hem vernoemd, de Maan Wijzenbeeklaan.
Zijn (Katholieke) vrouw was zwanger van een zoon toen Emanuel Wijzenbeek werd opgepakt. Negen dagen na het overlijden van Emanuel beviel zij van een zoon.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Emanuel Wijzenbeek
1944Gearresteerd in Eindhoven

Gevangen in Kamp Westerbork
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Afbeelding van Emanuel Wijzenbeek
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Emanuel Wijzenbeek, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl