Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
De oorlog van

Emilie Emma WertheimStrijp, 2 augustus 1909 - Vught, 9 december 1943

Deel deze tijdlijn
Portret van Emilie Emma Wertheim

Wat we weten over Emilie Emma Wertheim

Jacob Wertheim is makelaar in ruwe tabak. In 1915 hebben maar 490 inwoners en bedrijven in Eindhoven een telefoonaansluiting. Jacob Wertheim heeft telefoonnummer 454. In 1908 trouwt hij met Hester (Stella) Cohen, op 19 februari 1883 geboren in Den Bosch. Het echtpaar heeft drie kinderen: Hermann, geboren op 17 februari 1912, Emilie, geboren op 2 augustus 1909 en Elias, geboren op 11 maart 1920. In 1931 overlijdt Jacob Wertheim. Hester Wertheim-Cohen heeft voor haarzelf en voor haar dochter Emilie in 1942 een aanvraag voor emigratie naar Spanje ingediend bij de Joodse Raad. Ze geeft Philips Iberica in Barcelona als bestemming aan. Emilie is secretaresse bij Philips. Samen met haar moeder Hester wordt ze gevangen gezet in kamp Vught waar ze bij het Philips-Kommando werken. Emilie Wertheim overlijdt op 9 december 1943 in Vught aan de ontberingen van het kampleven. Haar moeder is samen met de overige medewerkers op 3 juni 1944 naar Auschwitz gedeporteerd. Hester Wertheim-Cohen wordt op 31 december 1944 in Auschwitz vermoord. Haar zoon Elias wordt op 16 februari 1945 in Mauthausen vermoord. Ook haar zoon Hermann heeft de oorlog niet overleefd. Hester Wertheim-Cohen heeft voor haarzelf en voor haar dochter Emilie in 1942 een aanvraag voor emigratie naar Spanje ingediend bij de Joodse Raad. Ze geeft Philips Iberica in Barcelona als bestemming aan. Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.

Emilie wordt geboren op 2 augustus 1909 in Strijp als dochter van tabakshandelaar Jacob Wertheim en Hester Cohen. Ze heeft nog een oudere en een jongere broer, Hermann en Elias. Emilie woont in Eindhoven, waar ze als secretaresse werkt bij Philips. Emilie blijft ongehuwd. Vanwege haar Nederlands-Israëlitische achtergrond loopt ze tijdens de Duitse bezetting het acute risico gedeporteerd te worden, maar ze wordt niettemin herinnerd als deelnemer in het verzet. Over haar precieze activiteiten voor de ondergrondse is echter niets bekend. Op enig moment wordt Emilie samen met haar moeder door de Duitse autoriteiten opgepakt (vader is in 1931 al overleden). Ze worden vastgezet in kamp Vught, waar ze onderdeel uitmaken van het Philips-Kommando. Emilie bezwijkt op 9 december 1943 als gevolg van uitputting en de slechte leefomstandigheden in het kamp. Ze is 34 jaar geworden. Haar moeder wordt op 3 juni 1944 met de rest van het Philips-Kommando naar Auschwitz gedeporteerd en daar om het leven gebracht. Ook haar twee broers hebben de oorlog niet overleefd. Bron: Brabantse Gesneuvelden.

Er is voor Emilie Emma Wertheim een struikelsteen geplaatst voor Petrus Dondersstraat 24 in Eindhoven. Bron: Struikelstenengids, Stichting 18 September.

Ik weet meer over Emilie Emma Wertheim

Heb je meer informatie of foto's over Emilie Emma Wertheim, of zijn we iets vergeten? Help ons en voeg toe wat je weet!

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards