Esther van Gelder-Montanhes
Amsterdam, 23 augustus 1913 - Eindhoven, 3 augustus 1945Benjamin van Gelder is op 20 april 19I11 in Borne geboren. Zijn ouders zijn Eleazer van Gelder en Judith Cohen. Benjamin heeft een oudere broer: Aron.
Benjamin van Gelder is kantoorbediende van beroep en trouwt met Esther Montanhes geboren op 23 augustus 1913 in Amsterdam. Esther is de tweede uit een gezin van zes kinderen.
Benjamin en Esther verhuizen in 1933 vanuit Breda naar Eindhoven. Hier wordt op 25 januari 1942 hun zoontje Eleazer geboren.
Het gezin wordt gevangen gezet in kamp Vught. Benjamin en Esther werken bij het Philips-Kommando. Net als de overige medewerkers worden ze op 3 juni 1944 alsnog naar Auschwitz gedeporteerd.
Benjamin van Gelder wordt op 1 mei 1945 in Extern Kommando Wüstegiersdorf vermoord. Zijn vrouw, Esther van Gelder-Montanhes, komt na een vreselijke dodenmars in 1uli 1945 aan in Eindhoven. Zij is doodziek en overlijdt enkele dagen na haar terugkeer in het St Joseph ziekenhuis.
Hun zoontje Eleazer overleeft Auschwitz wel.
De vader van Benjamin, Eleazer, is in januari 1942, bij hun in komen wonen, maar wordt al op 20 september 1942 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd en daar bij aankomst op 23 september 1942 vermoord. Voor hem zal in Meppel een struikelsteen worden geplaatst
Esther is begraven op de Joodse begraafplaats in Eindhoven.
Op 23-06-1938 ingeschreven op de Aalsterweg 123, op 22-12-1942 verhuisd (gedwongen?) naar de Hugo Verrieststraat 14.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Esther van Gelder-Montanhes
1944Getransporteerd naar Auschwitz
Overleden in Eindhoven
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesDigitaal Monument Herinner U de namen
Het Digitaal Monument "Herinner U de Namen" is een project van de Stichting 18 September, ter ere van de oorlogsslachtoffers uit Eindhoven en omgeving die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument heeft als doel de namen en verhalen van deze slachtoffers te bewaren en te eren door hun gegevens digitaal vast te leggen. Op de website zijn uitgebreide profielen te vinden die persoonlijke informatie en, indien beschikbaar, korte biografieën van de slachtoffers bevatten. De gemeenschap wordt aangemoedigd bij te dragen met verhalen, foto's en aanvullende informatie om het digitale archief te verrijken en de herinnering levend te houden voor toekomstige generaties.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberStolpersteine App
De Stolpersteine App, ontwikkeld door Kyllian Warmerdam als onderdeel van zijn afstudeerproject aan Fontys ICT, is een digitale tool van de Stichting 18 September die de herinnering aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend houdt door locaties van Stolpersteine, kleine gedenktekens in trottoirs, te documenteren. Dankzij de recente koppeling met het Netwerk Oorlogsbronnen biedt de app nu gebruikers toegang tot een rijker scala aan historische gegevens en documenten, waardoor diepere inzichten in de levens van de slachtoffers worden verkregen. De app bevordert educatie en bewustwording door een completer historisch beeld te geven en maakt het eenvoudiger voor onderzoekers en geïnteresseerden om gedetailleerde informatie te vinden. De gemeenschap wordt aangemoedigd om bij te dragen aan de database door aanvullende informatie en bronnen te delen.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentAdministratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesAdministratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesNederlandse en in Nederland verblijvende Joden Bergen-Belsen
Onderzoek van Dr. Reinoutje Kaas naar Nederlandse en in Nederland verblijvende Joden in Kamp Bergen-Belsen.
Westerbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Familie
Afbeelding van Esther van Gelder-Montanhes
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Esther van Gelder-Montanhes, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl