Eva Markowvits
Budapest, 14 juni 1937 - Auschwitz, 24 september 1942Joseph Markovits wordt op 4 september 1907 in Wenen geboren. Zijn vader heeft een café in Wenen. De moeder van Joseph Markovits overlijdt als Joseph vijf jaar oud is. Joseph en zijn twee broers worden ondergebracht in een kindertehuis.
De vader van Joseph hertrouwt maar is vaak ziek. De nieuwe echtgenote moet nu de zorg voor de drie jongens op zich nemen.
Na de Anschluss van Oostenrijk vluchten de twee broers van Joseph naar respectievelijk Shanghai en Zwitserland. Zij overleven de oorlog. Joseph heeft op dat moment al een gezin en woont in Boedapest.
Katharina Weisz wordt op 24 april 1913 in Boedapest geboren. Op 23 december 1934 trouwt zij met Joseph Markovits.
Drie jaar later, op 14 juni 1937, krijgt het stel een dochter: Eva.
Joseph Markovits is met zijn vrouw en dochter vanuit Boedapest naar Eindhoven gekomen. In Eindhoven werkt hij bij Philips. Volgens de gegevens was hij gereedschapsmaker.
Het gezin is op 21 september 1942 vanuit Westerborkts en gedeporteerd naar Auschwitz. Katharina Markovi haar vijfjarige dochter Eva worden daar bij aankomst op 24 september 1942 vermoord. Joseph Markovits wordt bijna vijf maanden na de deportatie, op 31 januari 1943 in Auschwitz vermoord.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Eva Markowvits
1942
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Auschwitz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Digitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Eva Markowvits
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Eva Markowvits, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl