Frans RietveldOok bekend als: Frans
Rotterdam, 28 december 1904 - Wassenaar, Waalsdorpervlakte, 13 maart 1941Frans wordt geboren op 28 december 1904 in Rotterdam. Ten tijde van het uitbreken van de oorlog woont hij op De la Reystraat 102b in in Rotterdam-Zuid. Als slijper werkt hij bij de werf Wilton Feijenoord. In de eerste maanden van de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij ‘De Geuzen’, onder leiding van Bernard IJzerdraat. De verzetsgroep is een van de vroegste in Nederland en is direct voortgekomen uit de woede en ontzetting onder de Rotterdamse bevolking om het bombardement van 14 mei 1940. Voor hen hadden de Duitsers daarmee hun ware aard al duidelijk laten zien. Als IJzerdraat op 25 november 1940 na verraad door de Sicherheitsdienst (SD) wordt gearresteerd, wordt bij hem thuis een lijst aangetroffen met de namen en adressen van de andere ‘Geuzen’. Een van de zeventien die na Bernard nog wordt gearresteerd, is Frans. Hij wordt vier dagen later opgepakt en vastgezet in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Met de rest van zijn groep wordt Frans tijdens het zogeheten Geuzenproces ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte voltrokken. Die dag wordt Frans samen met Bernard, de Geuzen en nog een groep veroordeelden van de Februaristaking gefusilleerd. Frans is 36 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen. In Schiedam is het Frans Rietveldpad naar hem vernoemd.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Frans Rietveld (Rotterdam, 28 december 1904 - Waalsdorpervlakte, 13 maart 1941) was een machinist, schipper, slijper en onderdeel van verzetsgroep de Geuzen. Hij werd op 29 november 1940 gearresteerd en op 4 maart 1941 ter dood veroordeeld. Rietveld was één van de 15 Geuzen en 3 Februaristakers die op 13 maart 1941 werden geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Frans Rietveld
1940Gearresteerd
Gevangen in het Oranjehotel
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenNamenregister Het Oranjehotel
In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.
Aanbieder
Nationaal Monument OranjehotelDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Doodenboeken 1940-1945 van de Stichting Oranjehotel
Stichting Oranjehotel heeft vier dodenboeken gemaakt, fotoboeken met portretten van ongeveer 750 omgekomen gevangenen. Deze gevangenen zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte of omgekomen in een concentratiekamp.
Aanbieder
Nationaal ArchiefGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Meer over Frans Rietveld:
Afbeelding van Frans Rietveld
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Frans Rietveld, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl